Navigatie menu
zoeken
Steen voor Jeannetta Brouwer
Redactie Binnenstadskrant |
1 sept. 2021

Struikelsteen voor Jeannetta

Lange Lauwerstraat

Op zondag 12 september herdenkt de Lange Lauwerstraat Jeannetta Brouwer-Swaab (1875 ~ 1942), die op 31 augustus 1942 door de nazi’s in Auschwitz is vermoord. Buurtbewoners hebben het initiatief genomen om een struikelsteen te plaatsen voor haar oude huis: Lange Lauwerstraat 15 in Utrecht. De steen zal tijdens een korte bijeenkomst worden onthuld. Bewoners uit de wijk en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om de herdenking bij te wonen.

Struikelstenen kunnen in het plaveisel voor de woningen van slachtoffers van het naziregime worden geplaatst. Het concept is ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen heten in het Duits 'Stolpersteine' (stolpern betekent struikelen). Ze zijn 10 bij 10 cm groot en in de messing bovenplaat staat een korte tekst over het slachtoffer. 

Hervormde Kerk
Jeannetta Brouwer-Swaab woonde al vanaf 1909 op de Lange Lauwerstraat 15. Samen met haar echtgenoot Maarten Brouwer runde zij hier een groente- en fruithandel. Na diens overlijden in 1926 zette zij de winkel zelfstandig voort. Bij Jeannetta was achteraf betalen geen probleem. Aan het einde van de week liep zij haar klanten af voor een praatje en de betaling. Iedereen in de buurt kende haar.
Vanwege haar Joodse afkomst werd Jeannetta in de zomer van 1942 opgeroepen om zich te melden bij de politie. Op 25 augustus 1942 is zij met een vrachtwagen opgehaald en naar het Maliebaanstation afgevoerd, waar zij op de trein naar kamp Westerbork werd gezet. Dat zij lid was van de Hervormde Gemeente die samenkwam in de Jacobikerk heeft haar deportatie niet kunnen voorkomen.
Op 28 augustus 1942 werd zij samen met 607 anderen op transport gesteld naar Polen. De trein kwam op 30 augustus aan in concentratiekamp Auschwitz, waar Jeannetta kort daarop in de gaskamer om het leven is gebracht, nog geen twee weken voordat zij 67 zou worden. We mogen niet vergeten dat Jeannetta, die niemand kwaad had gedaan, is weggevoerd en vermoord omdat zij Joods was.
 
Programma herdenking 12 september 2021
11.45 – Verzamelen voor Waterstraat 29, Utrecht, bij de Jacobikerk
12.00 – Vertrek wandeling naar Lange Lauwerstraat 15 met het klokgelui van de Jacobikerk
12.15 – Aankomst Lange Lauwerstraat 15, verhaal over Jeannetta’s leven door ​​Gerard-Joost Esser
12.30 – Onthulling struikelsteen, daarna napraten met koffie en thee

Foto © Het Utrechts Archief

< naar bewoners-en-straten-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Geschiedenis onder onze voeten - [BEWONERS EN STRATEN]
Persoonlijk onderwijs - In de Wolvenbuurt
Struikelsteen voor Jeannetta - Lange Lauwerstraat