in het Beurskwartier
Een hoop onrust en onduidelijkheid in het toekomstige Beurskwartier. Veel bouwplannen liggen al een tijdje vast. Dat betekent dan niet dat er meteen gebouwd wordt. Hoe staat het er nu voor met de op handen zijnde verhuizing van de huurders van Woningcorporatie Portaal aan de Croeselaan?
De sociale huurders van de Croeselaan wonen nog in hun appartementen. Deze woningen worden in de toekomst gesloopt. Voor hen wordt het nieuwe Ondaatje gebouwd, ook aan de Croeselaan, zo’n 150 meter bij de huidige locatie vandaan. De bewoners van de sociale huurwoningen zijn in gesprek met de gemeente over hun wensen voor de woningen in Ondaatje.
Pet van de Luijtgaarden, bewoner van de Croeselaan, is aanwezig bij veel van de gesprekken met de gemeente. ‘De tekeningen van de architect staan vast. Wij mogen nog meedenken over de kleur van de stenen, dat soort dingen’, aldus Van de Luijtgaarden. ‘Je kan zeggen, we zijn met een architect en de gemeente Ondaatje vorm aan het geven. Er wordt goed naar ons als bewoners geluisterd.’
Het bestemmingsplan voor het Beurskwartier, waar Ondaatje (voorheen Foreest) onder valt, werd al in 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Elisabeth Jepma, woordvoerder bij gemeente Utrecht ‘De bewoners van Ondaatje kunnen in hun huizen aan de Croeselaan blijven wonen tot hun nieuwe woningen klaar zijn. We zijn met hen een bouwenvelop (red. afspraken over planschade, samenwerking , fasering etc.) aan het opstellen, deze hopen we richting de zomer klaar te hebben’.
De sociale huurwoningen die beheerd worden door Portaal moeten verkocht worden aan de gemeente. ‘Binnenkort wordt er gekeken of het energielabel van de woningen nog correct is. Er is namelijk al bijna dertig jaar geen groot onderhoud of iets aan de isolatie gedaan. Dit is wel belangrijk voor de verkoopprijs van de woningen’, aldus Thijs de Bekker, bewoner van de Croeselaan.
Eerder werd er door de bewoners aan de Croeselaan geprotesteerd om de bouwplannen in het Beurskwartier aan te passen en niet door te laten gaan. De bewoners wilden hun huizen niet verlaten. Van de Luijtgaarden zegt dat hij, en veel andere bewoners, zich er onderhand bij neer hebben gelegd ‘We zijn van een strijd tegen de gemeente naar een samenwerking met de gemeente gegaan. Daar zijn we blij mee.’
Voor Ondaatje is nog geen uitvoerder, daar is de gemeente nog naar opzoek. Van de Luijtgaarden baart zich zorgen over de situatie ‘De lege Galaxy-toren staat door gedoe met de ontwikkelaar al bijna 3 jaar leeg en onafgebouwd aan het Jaarsbeursplein. Dat doet niet veel goeds voor onze leefomgeving. Niemand wil investeren als er allemaal half afgebouwde torens in de straat staan.’
Inmiddels heeft de gemeente een brief geschreven om het maatschappelijke belang van het afbouwen van de Galaxy Tower aan te geven aan de advocaat die bemiddelt tussen de verschillende partijen die aan de toren werken.
Foto bovenin Croeselaan in 2021 © Gert-Jan Peddemors
De rij huizen aan de Croeselaan bestaan uit sociale huurwoningen van woningcorporatie Portaal, en een deel was van eigenaren en particuliere huurders. Alle particuliere huurders zijn al contractueel uitgekocht. Een deel van de leegstaande woningen is ondertussen gekraakt en weer ontruimd.
lees ook: Blog