Sint Jacobsstraat
De kleurrijke en feestelijke etalage springt direct in het oog, als je langs het pand van feestwinkel Witbaard aan de Sint Jacobsstraat loopt. Het ligt niet in de loop van het winkelend publiek, maar mensen die iets ludieks zoeken, weten de winkel te vinden.
Ding dong, de deur van de winkel gaat regelmatig open en dicht. Klanten komen en gaan. De familie Witbaard zit er sinds 2010. Telg Andrea bestiert het alleen vanaf 2014. Witbaard is blij dat de coronatijd voorbij is.
Het ging niet zo goed met de zaak. ‘In tijden van lockdown, mochten er geen feestjes gegeven worden. Alleen ballonnen voor kinderverjaardagspartijtjes hebben we toen geleverd. Daar speelden we op in’.
Carnaval en Halloween zijn flinke omzetmakers, de uitschieters. Daar moet Witbaard het van hebben. ‘Dat zijn de twee grootste voor ons’. Het is wel even afwachten of er in het najaar en volgend voorjaar weer gefeest mag worden in verband met corona. Hoe ze de inkoop gaat doen is door die onzekerheid lastig.
Het Oktoberfest, overgewaaid uit Duitsland, loopt ook steeds beter. Dit kan bijna aan de twee grote worden toegevoegd. Lederhosen en Dirndljurkjes vliegen dan over de toonbank! En vergeet Koningsdag, de Toppers en het WK-voetbal niet, die komen ook met regelmaat terug. ‘We hebben net de etalage voor de Toppers in orde gemaakt. Die hebben ook een thema. Daar kopen wij op in’. Tijdens de Kinderboekenweek worden veel kinderpakjes verkocht.
Foute feestjes
Er wordt meer en meer gefeest en daarmee steeds meer gekocht. Studenten, die vaak thema-avonden en foute feestjes organiseren, komen last minute naar de winkel voor een gepaste outfit. Witbaard heeft vaste klanten, waarvan er veel één keer per jaar komen. ‘Niet iedereen heeft iedere week een feestje’. De ballonnen en versieringen worden wel regelmatig door vaste klanten afgenomen, de heliumballonnen het meest. ‘Dat gaat in grote trossen tegelijk’. Vorig jaar is er een feestwinkel in Utrecht bijgekomen. ‘Dat is wel een concurrent. Al moet ik zeggen dat ik er nog niet zoveel last van heb'.
Ding dong
Witbaard woont haar hele leven in Almere. Daar ligt haar sociale netwerk. Ze heeft alleen zo nu en dan contact met de buren naast de winkel. ‘Ik heb het te druk om me actief in te zetten voor bijvoorbeeld een ondernemingsvereniging of het Vakcentrum detailhandel, waar ik lid van ben’. Ze heeft het volste vertrouwen in de toekomst, en hoopt dat het zo door gaat zoals nu. ‘Online mag er meer verkocht gaan worden, zodat ik door het hele land kan leveren. Wel allemaal vanuit dit pand’. Ding dong.
Foto: Studenten komen voor ‘foute feestjes’ naar de feestartikelenzaak © Werry Crone