Greenhouse Croeselaan
Tussen de glanzende kantoorkolossen van Rabobank en Knoop op de Croeselaan staat een gebouw van glas: The Greenhouse. Nieuwsgierig lopen we naar binnen, op zoek naar sprekende voorbeelden voor het thema van dit nummer: groen en duurzaam.
De vriendelijke barman verwijst ons naar een collega, die naar de conceptontwikkelaar, die verder naar de marketingmanager. Uiteindelijk wordt de afspraak gemaakt met Hanneke Brouwer, sales- en programmamanager bij Albron, de initiatiefnemer en cateraar. Want het verhaal van Greenhouse is belangrijk, moet goed verteld worden. ‘Ons concept gaat uit van maximale transparantie en duurzaamheid. Over alles is goed nagedacht, ik zal het jullie zo laten zien en zelf laten ervaren.’
De gemeente Utrecht, bouwers Strukton en Ballast Nedam en exploitant Albron zijn een samenwerkingscontract voor vijftien jaar aangegaan. Bewust geen huurcontract. Innovatie en leren van elkaar staat voorop. De delen van het gebouw zijn demontabel, alles kan worden afgebroken en herplaatst, de materialen zijn recyclebaar. Met de leveranciers is een apart contract gesloten: ‘pay per use’. The Greenhouse betaalt alleen voor wat feitelijk is gebruikt. Alles om de afvalstroom tot een absoluut minimum te beperken.
‘We willen veel meer zijn dan een café-restaurant. The Greenhouse is een broedplaats voor circulariteit. We bieden een podium, een ontmoetingsplek voor met name pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen. Zij mogen gebruik maken van onze faciliteiten.
Green wall
We hebben multifunctionele vergaderruimtes, met uitzicht op onze green wall. Klanten mogen kosteloos presentaties geven, er is theater. Ook hebben we ‘The Green Escape’ ontwikkeld, een soort escaperoom experience over duurzaamheid. Voor fun en teambuilding.’ ‘Maar ik ga jullie eerst rondleiden.’
Zo lopen we langs meubilair uit de kringloop, over gebruikte klinkersteentjes, onder lampen van koperen buizen, trekken we onze plas door met opgevangen regenwater, zien we een muur van mos en ruiken we aan de veelsoortige kruiden in de Urban Farm. ‘De houtoven is, naast de kas, onze grootste trots. We hebben daardoor een nagenoeg stekkerloze keuken, alleen de composteermachine vraagt wat stroom.’
Vanzelfsprekend is de keuken voor 80 procent vegetarisch, met producten uit de omgeving. De duurzaamheidscriteria staan ook op de menukaart, zodat de bewuste consument ernaar kan kiezen. Over werkelijk elk detail blijkt te zijn nagedacht.
The Greenhouse is een uniek project, waarschijnlijk de duurzaamste horecagelegenheid van Nederland. ‘Qua uitstraling willen we voor iedereen toegankelijk zijn. Niet luxe, niet alternatief. De directeur van de Rabo moet hier naast een student of een buurtbewoner kunnen zitten.’
Foto: Alles in dienst van duurzaam ondernemen © Gert-Jan Peddemors