Navigatie menu
zoeken
Ontmoeting met de buren
Elaine Vis |
14 okt. 2021

Ontmoeting met de buren

In de 3Krone

In de 3Krone, het buurthuis in zelfbeheer op de Oudegracht lijkt hermetisch gesloten. Gezichtsbedrog, binnen is het een levendige boel waar wijkgenoten elkaar ontmoeten. Geen bingo-avonden, maar lezingen, cursussen, ruilbeurzen en een maandelijks buurteten versterken de onderlinge band tussen de bewoners van de Binnenstad.

Oudegracht 227. Het is vrijdagmiddag, een grote groep 60-plussers, dames en heren, verdiepen zich in de digitale wereld. De Geluks BV is vanmiddag ingevlogen met digitale buddies. Zij helpen de ouderen om de wereld achter de algoritmen te duiden en geven antwoord op hun praktische vragen. ‘Nu snap ik eindelijk hoe het kan dat ik een SOS kan uitzenden. Ik begreep al niet hoe mensen dan in mijn telefoon kunnen kijken’, roept een enthousiaste deelneemster.
 
Om dezelfde redenen waarom mensen horeca in de stad bezoeken, staat ook hier verandering van omgeving en de ontmoeting met andere mensen centraal. En natuurlijk is dit buurthuis er ook voor mensen die anders moeilijker de deur uitgaan. Absolute meerwaarde zijn de betaalbare cursussen, lezingen en andere activiteiten die In de 3Krone aanbiedt.
Sinds 2013 is de gemeentelijke subsidie gestopt. Het twee verdiepingen tellende pand, destijds in beheer van woningcorporatie Mitros werd verkocht aan een particuliere verhuurder. Het buurthuis bleef en houdt nu de eigen broek op. Er worden zalen verhuurd waarin maatschappelijke activiteiten voor de binnenstad worden ontplooid. Koren, yoga, vintagebeurs, schilderles, een fietsclub die er eens per maand gezamenlijk op uittrekt, een kinderknutselcursus en een boekenleesclub. 
 
‘Hier vind je alles wat binnenstadsbewoners aanbieden en een maatschappelijke insteek heeft’ legt Martin Bruggink uit, de voorzitter van stichting In de 3 Krone. Martin woont in de noordelijke binnenstad en heeft een eigen bedrijf. ‘Ik wilde naast mijn werk nog iets maatschappelijks doen en ben toen via de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale hier terechtgekomen. En ik vind het buurthuis als ontmoetingsplek wel een heel mooi gegeven, dus daar wilde ik wel mijn schouders onder zetten. Bovendien vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen’.

portrethakkerteten

Ellen Hakkaart heeft haar hele leven vrijwilligerswerk gedaan. Ze was jaren betrokken bij het Ronald McDonald Huis (opvang voor jonge kankerpatiëntjes) voordat ze hier ging kijken. ‘Ik wist eigenlijk niet zo goed wat een buurthuis was en kreeg meteen associaties met bingo’. Maar het bleek niet zo oubollig, ze zette haar schouders eronder en haar enthousiasme is sinds 2013 onverminderd. Ze zat in de beheergroep, later in het bestuur en organiseerde de kledingbeurs. In de 3Krone telt een stuk of twintig vrijwilligers, inclusief een betrokken klusjesman.

eten op de grachtdef

Bij het maandelijkse buurteten kan je elkaar ontmoeten tussen 18 en 20 uur. Men komt uit de directie omgeving, de Oudegracht of de Springweg, uit Hooch Boulandt maar ook verder weg.
Er zijn mensen die het makkelijk kunnen betalen maar het leuk vinden anderen te ontmoeten en er zijn mensen voor wie de financiën meespelen in de keuze om hier een goede maaltijd voor slechts voor een tientje te eten.
Ik ontmoet er de penningmeester die lang bij de Fietsersbond actief was en een alleenwonende dame uit de Bleekstraat. De vrijwillige kok blijkt ook zeer actief bij een van de actiegroepen in de Binnenstad.
 
Verbouwing
Ellen ‘Wij hebben plannen om het huis van buiten meer zichtbaar te maken. Het hek wordt minder hoog. Aan de straatkant komt een gezellig zitje’. Begin volgend jaar wordt de buurthuiskamer letterlijk zichtbaar voor elke passant. Bewoners van de binnenstad zijn allemaal welkom.
 
Het programma weten? Inde3krone.nl

Fotografie © Gert-Jan Peddemors

< naar bewoners-en-straten-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Ontmoeting met de buren - In de 3Krone
Utrechts wieg wordt toegankelijk - [BEWONERS EN STRATEN]
Geschiedenis onder onze voeten - [BEWONERS EN STRATEN]
Persoonlijk onderwijs - In de Wolvenbuurt
Struikelsteen voor Jeannetta - Lange Lauwerstraat
Nieuw beeld, oud materiaal - Beeldenpark Croeselaan
Dokteren in 75-jarige Mariahoek - Willem van der Kraan
Wandelroute door de Binnenstad - Universiteits- en HBO-panden
Dokter Q - Het kind van Joods Wijk C
Open tuinendag 2021 - Achterom bij de buren
Eerst zien, dan geloven - Croeselaan
35cm stoep, achter een biotoop - Kromme Nieuwegracht
Wietse beschermt de oceaan  - vanuit de binnenstad
Wetenschap en liefde - op de Haverstraat
Uitvalsbasis jonge vrouwen  - Kromme Nieuwegracht 3-5
Vuilnis rapen als medicijn  - tegen cynisme
Straks cultureel centrum - ooit bakkerij en judoschool
Boven Utrechts drukste locatie - rustig en stil
Wonen in een etalage - op de Voorstraat
Speciaalzaken verdwijnen - En maken plaats voor horeca
Positief over herinrichting - maar ook verbeterpunten
Otto Hamer (1938 – 2020)  - Maatschappelijk bewogen