Strosteeg
Een heleboel bezwaren die omwonenden hebben ingebracht tegen het bouwen van 38 woningen met een binnentuin aan de Strosteeg 18-36 zijn door de Raad van State niet gegrond verklaard. Toch keurt de Raad van State het uitwerkingsplan voor deze plek af. De reden: er zijn geen parkeerplaatsen ingetekend.
Marcel Merkx, bewoner van de Haverstraat, is blij dat ze zaak voorlopig hebben gewonnen. ‘Jammer dat het merendeel van de argumenten is afgewezen. We zijn bang dat de gemeente gaat proberen het plan alsnog door te drukken door het bestemmingsplan aan te passen om op die manier iets voor het parkeren te regelen. Het vertrouwen is weg’.
Hij vindt dat de gemeente onfatsoenlijk heeft gehandeld door pas de avond voor de zitting van de Raad van State zo’n 200 documenten beschikbaar te stellen via een beroep op openbaarheid van bestuur. ‘Die kunnen dan niet meer een rol spelen bij de afweging. Ons gevoel is dat de gemeente met geheime afspraken de ontwikkelaar meer ten wille is dan ons, bewoners’.
De gemeente had eerder gezegd dat elf parkeerplekken onderdeel zouden vormen van het plan. Maar zoiets past volgens de gemeente niet meer in het parkeerbeleid. Ook komt er geen parkeergarage in het gebied waar nu nog de oude bedrijfshallen van drukkerij Abels staan. De gemeente vond dat de bestaande elf parkeerplekken (waarvan eentje voor deelauto’s) in het gebied voldoende zouden moeten zijn.
Ten onrechte dus. Daarom is het besluit van b. en w. van 5 juli 2022 om het uitwerkingsplan voor de Strosteeg goed te keuren, niet meer geldig. Het college moet dan ook binnen vier weken na de uitspraak van de Raad van State dat uitwerkingsplan schrappen op de site www.ruimtelijkeplannen.nl.
Voor de ontwikkeling van de woningen en de binnentuin is al een omgevingsvergunning verleend, waartegen eerder bezwaar is gemaakt. De klagers – bewoners van de noordzijde van de Haverstraat – richten zich nu op het uitwerkingsplan dat de onderdelen Tuin en Wonen bevat. Ze vinden dat ze onvoldoende gehoord zijn en dat de komst van de woningen van maximaal 15 meter hoog hun woon- en leefklimaat aantast. Ze willen meer groen, lagere huizen die verder van hun erfgrens af komen te staan.
Bezwaren tegen de goothoogte van 10,5 meter en een dak dat hoger is dan de parkeergarage verwerpt de Raad van State. Dat past wel, gezien de ligging in de Binnenstad. Ook hebben de bewoners, in tegenstelling tot wat ze zelf aanvoeren, voldoende kans gehad zich te laten informeren en te participeren in de plannen.
Hun vrees, dat ze onaanvaardbare overlast zullen ervaren door de ligging van de woningen, deelt de Raad van State niet. En het argument dat ze zonlicht en zicht op de Dom kwijtraken, neemt het hoogste rechterlijke orgaan voor geschillen tussen burgers en overheid niet over. Tenslotte voorziet de Raad ook geen hittestress.
Foto @ Het Utrechts Archief De bedrijfshallen van Abels aan de Strosteeg