Oud en Nieuw
Oud en Nieuw is ook dit jaar weer groots gevierd in de Binnenstad. De horeca en verschillende podia organiseerden feestjes. Om op een feestelijke manier het nieuwe jaar in te gaan werd veelal vuurwerk categorie 1 verkocht.
Over het algemeen verliep de avond in de Binnenstad relatief rustig. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst. Veel cafés organiseerden een besloten feestje. Vanaf half één kon je terecht bij club Poema met hun feest HUSH. In TivoliVredenburg was het NYE Festival vanaf half tien ’s avonds.
‘Toen gingen de deuren open. In park 6, bij zaal Pandora kon je om 00.00 aftellen en zo met zijn alleen het nieuwe jaar ingaan. Samen met Joost Klein, die bij het songfestival gaat zingen voor Nederland’, vertelt Liza van den Brink. Liza is boeker voor artiesten én DJ. ‘Ik merk altijd dat mensen met Oud en Nieuw heel blij zijn. We hebben daardoor ook minder ongevallen dan met andere feesten door het jaar heen.’ Ieder jaar, behalve in Coronatijd is TivoliVredenburg rond de jaarwisseling helemaal uitverkocht. Liza ‘Ik ben om 00.00 naar park 6 gerend om nog even met de anderen een kwartiertje te genieten van het vuurwerk voordat ik plaatjes ging draaien’.
Om alle feesten veilig en schoon te houden heeft de gemeente Utrecht regels opgesteld voor nieuwjaarsdagen. Illegaal vuurwerk is uiteraard niet toegestaan en overlast kon men melden. Volgend jaar zal voor het eerst het Burgerberaad zich uitspreken over vuurwerk bij Oud en Nieuw. Het Burgerberaad bestaat uit 100 inwoners die politiek advies geven aan de gemeente over een lastig onderwerp. Zij zijn geselecteerd uit meer dan 700 aanmeldingen. Het eerste onderwerp om zich over te buigen ‘hoe willen we het feest vanaf 2024 vieren in de stad?’ Het antwoord krijgt de gemeenteraad binnenkort per brief.
Op meerdere plekken in de binnenstad van Utrecht was vuurwerk verboden; Smakkelaarspark, Park Paardenveld en Moreelsepark. ‘Ik heb heerlijk kunnen genieten van het vuurwerk dat er wel was’, vertelt bewoonster Roos uit de Binnenstad. ‘De gemeente heeft inderdaad wel wat regels over vuurwerk of veiligheid maar ik vind dat niet persé een probleem om te kunnen genieten van de avond. Alhoewel, zelf een groot vuurwerkpakket afsteken zou ook heel gaaf zijn!’ Roos heeft haar vuurwerk gekocht bij feestwinkel Witbaard op de Sint Jacobstraat.‘ Ze hebben daar vooral kleinere dingetjes zoals sterretjes en knalerwten. Ik vond het wel leuk om iets kleins te hebben voor mij en mijn vrienden.’
Feestwinkel Witbaard verkoopt categorie één vuurwerk het hele jaar door. Dat is de lichtste categorie en mag verkocht worden aan consumenten van 12 jaar of ouder. Zij merken slechts een kleine stijging in hun verkoop in de decembermaand. ‘Eind december komen vooral ouders met kleine kinderen naar onze winkel om sterretjes of iets van knalerwten te kopen’, vertellen Romy en Jade, medewerkers bij feestwinkel Witbaard. ‘Jongeren zien we hier niet vaak, die gaan meestal naar België of Duitsland toe om daar het zwaardere vuurwerk te kopen. Dat verkopen wij gewoon niet. Je hebt namelijk een bunker nodig voor veiligheid om zwaarder vuurwerk te mogen bewaren en als je dat niet hebt, dan pech! Daar heb je ruimte en heel veel geld voor nodig’. Jade is zelf geen fan van groot vuurwerk. ‘Ik vind het echt verschrikkelijk. Niks voor mij. Als er ergens een groot vuurwerk georganiseerd is en ik loop er toevallig langs, blijf ik wel even staan. Maar zelf zou ik nooit grote pakketten vuurwerk kopen. Ook veel te duur! De sterretjes en ijsfonteinen die wij hier verkopen vind ik meer dan genoeg.’