Steenweg
Het is een trieste aanblik de kleurige etalage van delicatessenzaak Jac. Bostelaar tussen de vele leegstaande winkels op de Steenweg. Het is een van de redenen voor het sluiten van deze nostalgische winkel een week geleden.
Dit is een nostalgische winkel, omdat deze onderneming hier al sinds 87 jaar gevestigd is en het bijzondere interieur in al die jaren niet veranderd is. Hoewel er al veel weg is, staan er nog een heel oude weegschaal, de flessen met snoepgoed en een ouderwetse toonbank. De kleur groen wordt afgewisseld met bonte flessen snoep en kleurige jam. 'Hier stond de dropkast en hier nog een toonbank', wijst eigenaresse Jolanda Bostelaar aan. Zij is de kleindochter van Jacques Bostelaar, die de winkel in 1935 opende.
@Luuk Huiskes
Jacques werkte destijds bij Albert Heijn aan de Biltstraat. Toen dat filiaal werd opgeheven besloot opa Bostelaar zelf een winkel te beginnen op de Steenweg. In eerste instantie met koffie en thee, later kwamen daar meer levensmiddelen bij. Toen opa Bostelaar werd opgevolgd door zijn zoon, ging deze zich specialiseren in Engelse en Amerikaanse etenswaar. 'Dat komt’, zo legt Jolanda Bostelaar uit, 'omdat mijn ouders vaak met ons kinderen naar Engeland op vakantie gingen. We reden dan een met chocola, jam en mosterd vol geladen auto terug, die we in onze winkel verkochten. En dat zijn we blijven doen'.
Verkeerd ontbijt
Rond 1988 ging Jolanda zelf in de winkel aan het werk, naast haar vader. 'Het klopt wat je zegt. De meeste mensen weten niet wat we verkopen, want we zijn een speciaalzaak, die zich vooral richt op expats. Het zijn vooral Amerikanen die na de sluiting van vliegbasis Soesterberg in Nederland zijn gebleven. Ze kwamen hier voor hun ontbijt van fruitloops en cakemix met frosting. Allemaal heel zoet snoepgoed, in Nederland zouden we dat een verkeerd ontbijt noemen'. Volgens Jolanda zijn er maar vijf van dit soort winkels in ons land en de klanten kwamen dan ook uit heel Nederland. Is het dan niet jammer om er nu mee te stoppen? 'Ik ben nu 55 jaar en ik sluit de winkel vanwege mijn gezondheid. Maar ook omdat het niet meer zo fijn is met al die leegstand op de Steenweg. Steeds meer winkels sluiten en wat er terugkomt is meer van hetzelfde'.
Tegenstrijdig
Inderdaad blijven er met de sluiting van Bostelaar Delicatessen weinig authentieke winkels meer over in de Binnenstad. De sluiting betekent ook het einde van een echt Utrechts familiebedrijf. Jolanda heeft er een tegenstrijdig gevoel bij. 'Ik ben nog steeds druk met alles inpakken en ik denk er maar niet te veel aan. Ook mijn vaste klanten vinden het heel jammer. Maar ik moet vooruit. Het pand is verkocht en ik moet op zoek naar een andere woning'.