Haverstraat
Het begon in 2021 met de melding van Paul van Dam, dat hij lekkage had in de kelder van zijn stripzaak Blunder. inmiddels is het werk aan de Hamburgerbrug, Oudegracht en Haverstraat een megaklus geworden.
Paul van Dam van stripzaak Blunder aan de Oudegracht 203/hoek Haverstraat meldde in 2021 dat het lekte in zijn kelder, waar hij zijn boekenvoorraad bewaart en waar zijn koffiehoek en wc zitten. Die kelder zit niet onder zijn pand, maar ernaast, onder de Hamburgerbrug en het wegdek van de Haverstraat. Het lek zat op een onbereikbare plek, daarom kon de oorzaak niet meteen vastgesteld worden. Omdat er een mogelijk risico was dat de kelder zou instorten, is een rood-witte afrastering neergezet. (foto links) Die moest voorkomen dat (zware) auto’s over de kelder zouden rijden. Van Dam huurt nu tijdelijk een buurkelder.
Straatkelder
De lekkage in de kelder van Blunder kwam doordat de ontluchting kapot was. Daardoor lekte regenwater op de warme buizen van de stadsverwarming, die in de jaren 50 door de kelders was aangelegd. Helaas was de isolatie daarvan, een asbest omhulsel, kapot. Zo ontstond stoom. Dus moest hier de asbest worden verwijderd, de stadsverwarmingsbuis vernieuwd en de kelder hersteld en waterdicht gemaakt moest worden. ‘Ik heb straks de mooiste kelder van de hele stad Utrecht’, gniffelt Paul van Dam. ‘En de gemeente betaalt’. Bij het openleggen van de straat werd een spookkelder onder het wegdek naast Oudegracht 201 gevonden.
Samenwerking
Onder het wegdek van de hoek Hamburgerbrug/Haverstraat/Oudegracht is het een wirwar van leidingen. Als de straat toch open moest voor de stadsverwarming (zwarte buizen), was dit dé gelegenheid om woningen die nog niet aangesloten waren meteen aardgasvrij te maken. Combineren van het ondergrondse werk – aan riool (grijze buizen), gas (gele buizen) en waterleiding (blauwe buizen) – moet de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk houden. Daarnaast greep de gemeente de gelegenheid aan de vier kelders onder de Hamburgerbrug en de straatkelders in de Haverstraat te onderzoeken op scheuren, constructieve sterkte, verzakking en waterdichtheid.
Vakmanschap
Dagelijks zijn in de bouwput Hamburgerbrug/Haverstraat timmermannen, metselaars en grondwerkers bezig. Doorgaans acht tot tien personen. Als de eerste stadsverwarmingsbuizen zijn vervangen, komen er ook nog eens lassers, fitters en isoleerders bij.
Qua planning en bureauwerk zijn er ook nog eens zo’n 20 mensen bij betrokken. Omdat er een spookkelder is aangetroffen naast Oudegracht 201 en meer archeologische vondsten zijn te verwachten, zijn ook medewerkers van de gemeentelijke afdeling Erfgoed ingezet. Fase 1, de eerste 50 meter, moet eind juni klaar zijn. De verwachting is dat het eind dit jaar het stuk tussen Hamburgerbrug en Springweg is aangepakt.
Foto's © Ton Verweij en Luuk Huiskes