't Wed
’t Wed is bij uitstek de plek waar Utrechtse horecageschiedenis werd en wordt geschreven. Op piekuren is het vechten om een tafeltje, en zelfs op de meest druilerige namiddagen zoeken mensen er de gezelligheid op. In januari opende Bar Bet hier zijn deuren, op de plek waar ooit het legendarische café De Vriendschap was gevestigd.
Eigenaren Robin Zwijnenburg, Sjef Stelling en Jeroen Brouwer– ondernemers met een Utrechts hart – hopen dat Bar Bet uitgroeit tot een gezellige pleisterplaats, waar oude en nieuwe vriendschappen bezegeld worden bij een biertje, een goed glas wijn en mooie, kleine gerechten.
Verhalen en herinneringen
De historie is voelbaar als je binnenstapt bij Bar Bet. In de hal ligt nog de authentieke terrazzovloer en binnen zijn de poten van het oude biljart uit de tijd van De Vriendschap duidelijk zichtbaar tussen de nieuwe vloerplanken. Een grote bar staat midden in de ruimte en daaromheen vinden gasten en bediening elkaar in een vrolijk gesprek.
Een paar tafeltjes met houten stoelen, een lange kerkbank en grote ramen die uitkijken op ’t Wed: een plek met een verhaal, volgens Robin Zwijnenburg. 'Elke dag komen hier mensen over de vloer die hun herinneringen met ons delen. Stamgasten en oud-werknemers van De Vriendschap vertellen over het kanariezand op de vloer, de bedstee in de muur en over al die kleine en grote anekdotes die hier zijn voorgevallen. Voor velen is dit een iconische plek, maar zelf kijken we toch vooral naar de toekomst. We hopen dat mensen in Bar Bet nieuwe herinneringen maken en dat zij dan over 25 jaar terugkomen met net zulke nostalgische verhalen'.
Niet in beton gegoten
Robins partner is Sjef Stelling, zoon van de Utrechtse regisseur en filmhuisondernemer Jos Stelling. Na de hotelschool deed Sjef veel ervaring op in het luxe horecasegment, bijvoorbeeld bij Karel V en het Okura. Naar zijn smaak waren die restaurantformules te veel in het beton gegoten, vertelt hij 'Wij vinden het juist leuk als de sfeer informeel is, zonder strenge etiquette. Een bezoek aan Bar Bet hoeft ook niet volgens een vastomlijnd plan te verlopen. Een diner kan zomaar uitmonden in een gezellige avond aan de bar en gasten die komen borrelen kunnen gewoon gerechtjes bijbestellen als ze trek hebben.
Robin en ik misten zo’n zaak in de Utrechtse binnenstad, en dan zeker op zondag en maandag, als veel horeca gesloten is. Daarom zijn wij dan wel open, en houden we altijd een aantal tafeltjes vrij voor gasten die zonder reservering komen aanwaaien'.
Eigen signatuur
Eén ding stond voorop: de kwaliteit van het eten mocht niks te wensen overlaten. En daar kwam Jeroen Brouwer in beeld, die eerder als chef-kok verbonden was aan zaken als De Pomp en Florent. Hij was snel voor het idee te porren, op één voorwaarde: dat hij geen patat ging bakken. Het resultaat is een fijne wijn- en borrelkaart, waarop de oesters niet ontbreken, en een origineel menu van kleine gerechten, zoals de spitskool met comté en de octopus. Een geheel eigen signatuur, met onmiskenbaar Franse invloeden, waarmee Jeroen tekent voor een pure, verrassende smaakervaring. ’t Wed en Bar Bet: dat zouden best eens goede vrienden kunnen worden…
Bar-Bet.nl
Open vanaf 15:00 uur
Ook een restaurantruimte boven
Een terras vanaf het voorjaar
Gesloten op dinsdag en woensdag