Navigatie menu
zoeken
Bezorgen Binnenstadskrant bijzonder belevenis
Bert van den Hoed |
BSK 3 2024

Bezorgen Binnenstadskrant

Belevenis Wijk C

De Binnenstadskrant zoekt mensen die vier keer per jaar een krantenwijkje willen lopen. Het is écht leuk werk volgens Guus Touker, die het 40 jaar heeft gedaan. Bestuurslid Bert van den Hoed nam de proef op de som. ‘Doe Wijk-C maar’, zei Guus, ‘dat is niet zo moeilijk’. Bert ging met 1000 kranten – ‘Vijf uur werk’ – op stap. Zijn conclusie: ‘Als je denkt dat je de stad kent, moet je ’s kranten gaan bezorgen’.

Duizend kranten in tien handzame stapeltjes. Bovenop de stapel een gestencild kaartje van Guus met viltstift aangegeven waar we moeten zijn. De buitengrenzen van de wijk: de Nieuwekade, de Catharijnekade, de noordkant van het Vredenburg, de Lange Viestraat, de westkant van de Oudegracht (langs de Rembrandtbioscoop). En alles en iedereen daarbinnen.

Alles en iedereen, dat is de eenvoudige en eigenlijk ook comfortabele opdracht. Heel erg zen. Je hoeft nergens over na te denken. Iedereen krijgt een krantje. Of je wil of niet. Dat laatste is een veel besproken kwestie. Wil iedereen dit eigenlijk wel? De vele Ja-Nee- en Nee-Nee-stickers lijken anders uit te wijzen. Maar krijg je de kans iemand achter die brievenbus te vragen of ‘ie een Binnenstadskrant wil, dan is bijna altijd het antwoord: ‘Ja graag! Leuk! Dank je wel!’

En daar lopen we dan. Te beginnen op de Nieuwekade. Met goede zin en meteen al de eerste prettige verbazing: het besef dat je ergens bent waar je normaal alleen maar hard langsfietst. Je loopt daar nooit. En nu wel. Zo krijg je van alles aangeboden waar je – net als de Binnenstadskrant zelf – helemaal niet om hebt gevraagd. Ooit de gevelsteen gezien die daar in de bocht hangt met uitleg over wat schietschuitvissers zijn? Ik niet.
Schietschuitvissers (schieten betekent aanmeren in Oudhollands) zijn schippers die goederen vervoerden langs de vecht naar Amsterdam. Ze hielden in de 19e eeuw kantoor aan de Nieuwekade.  De fundatiesteen is bewaard gebleven toen in 1969 de hele gevelrij werd gesloopt. En daar staan we nu dus naar te kijken.
BSK brievenbus920x518 (1 van 12)
Zo schiet het niet erg op met dat bezorgen. Je wordt voortdurend verleid om je te verliezen in geinige bijzaakjes. Maffe deurkloppers bijvoorbeeld. Of de stickercultuur op regenpijpen. Volkszangers die hun concerten aanprijzen, raadselachtige afbeeldingen van inktvissen, oproepen om ‘ondeugend te worden’ en mee te bouwen aan een nieuwe wereld van collectiefondeugend.nl.
920x518 (3 van 3)
Zien we op die sticker nu de toren van de Jacobikerk? Even snel nagaan op de telefoon: het blijkt een in Utrecht opgerichte club die ten strijde trekt ‘tegen het internationaal hyperkapitalisme die de wereld leegvreet en financiële belangen van een groep rijken boven mens en natuur stelt’.
Voor we uitwijken naar acties tegen het asfalteren van Amelisweerd, moeten we eerst maar eens de brievenbussen van Oranjestraat zien te bereiken. En dan meteen rechts de Jan Meijenstraat in, een van de hartjes die de sloop van Wijk C heeft overleefd. Hier laten we de brievenbussen naar hartenlust klepperen. Iedereen zwaait, groet of en glimlacht. Je komt iets brengen en hoeft er niks voor terug.

Als krantjesbezorger maak je meteen deel uit van een andere wereld: die van de mensen die hun brood verdienen op straat. Schilders, buschauffeurs, vuilnismannen, stratenmakers, pakketbezorgers, politieagenten en hen die vanuit de leun- of terrasstoel een oogje in het zeil houden.
Denk maar niet dat je in de Jan Meijenstraat ongezien drukwerk door bussen kunt duwen. Duimen gaan omhoog, je wordt toegezwaaid, deuren gaan open om de krant persoonlijk in ontvangst te nemen. Op nummer 28 verschijnt Eddy Stins in de deuropening van wie we in de gauwigheid te weten komen dat ‘ie op deze plek in de Jan Meijenstraat is geboren en getogen. En of ‘ie misschien twee kranten mag. ‘Jij bent nieuw hier, hè?’,  zegt Eddy. ,Want we krijgen er altijd twee. Wist je dat niet? Eén voor mijn maat uit Rivierenwijk, die woont hier niet maar vindt dit wel een heel leuke krant…’BSK wijk c 920x518 (2 van 12)
Op huisbezoek in Wijk-C word je voortdurend verrast, uitgedaagd en op ideeën gebracht. Naast de brievenbus van de Zusters Augustinessen de uitnodiging te komen zingen in de Augustinus, bijvoorbeeld. Op de St. Jacobsstraat loop je even binnen in de Kunstuitleen, een oase van schoonheid met werk aan de muur van de grafici Charles Donker, Jeroen Hermkens en vrij werk van onze eigen fotograaf Luuk Huiskes. Verrassend hoeveel mensen er eigenlijk op de St. Jacobsstraat wonen. Je wordt daar verlost van vele tientallen Binnenstadskranten.
In het onvolprezen Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat vragen we beleefd of we een stapeltje mogen neerleggen op de stamtafel. De dames van het museumcafé, juist aan de koffie, doen alsof ze het nog nooit gezien hebben en nemen het verzoek van deze overjarige student enigszins ijzig in ontvangst. Binnenstadskrant hoezo? Hoe echt Utrechts is dat eigenlijk, willen ze weten. Pas als de bezorger zijn stapeltje een beetje dwingend in vloeiend plat Utrechts blijkt te kunnen aanbevelen is het ijs gebroken. In Wijk-C kunnen ze het nog: gillen van het lachen. De stapel mag blijven.

Nog zoiets. Het beeldje van kluizenares Alyt Ponciaens, bij de ingang van de Jacobikerk, blijkt een achterkant te hebben. Je fietst er al twaalf jaar langs. Al die keren alleen maar dat jongetje gezien dat staand op een kerkbank een glimp probeert op te vangen van de kluizenares. Als je er even omheen loopt, zie je haar gewoon zitten. Nooit geweten. Nooit gezien. Daar heb je dan de Binnenstadskrant voor nodig. (U wist dit natuurlijk al lang).

Als je denkt dat je de stad kent, moet je eens een krantenwijk gaan lopen. Wel eens in de Pastoor van Nuenenstraat geweest? Hartje stad en geen idee waar je bent. Organiseer een dropping, zet een geboren Utrechter af in de Pastoor van Nuenenstraat en je ziet hem nooit meer terug. Tot je de puntmuts van de Jacobikerk ontwaart die heeft plaatsgenomen op een van de stompe torentjes van het brutalistische AOB-pand aan de St. Jacobsstraat. Dan weet je het weer.
BSK wijk c 920x518 (8 van 12)
De Korte Hamstraat is met z’n drie brievenbussen wel heel erg kort. Toch heeft ie een echt straatnaambordje waarvan je leert dat Ham niks te maken heeft met vleeswaren, maar met het geslacht Utenham. Waarmee we daar in Wijk-C verbonden blijken met de Vleutense kasteelheer van de Hamtoren.
Zo maak je hele reizen, terwijl we Binnenstadskranten door bussen blijven duwen. Op zoek naar verborgen brievenbussen lopen we in de Willemstraat een poort in en komen volkomen onverwacht in een binnentuin waar we hartelijk welkom worden geheten. Het is er groen en muisstil. Waar zijn we ook alweer? Ah, daar steekt een stukje TivoliVredenburg boven de daken uit. En daar het klokje van Westerkerk, alias het Bunk Hotel (niet vergeten daar straks even binnen te lopen). Het is een belezen parkje. Met op het grasveldje een goed gevulde minibieb met Charlotte Brontë, Heleen van Royen, Malaparte en René Appel. Wie niet wil, hoeft niet met lege handen terug te keren naar de Willemstraat.

Als de tassen bijna leeg zijn, doen we op de Lange Koestraat, tegenover Café Van Wegen, nog een leuke vondst. De brievenbus van N.V. Algemene Confectiehandel van C & A Brenninkmeijer, het laatste overblijfsel van het grote, onverwoestbare C&A op het Vredenburg. Met versleten NEE-NEE sticker. Daar gaat gewoon een Binnenstadskrant in. Het laatste exemplaar.
Alvast een verzoekje aan wie die straks Wijk-C gaat bezorgen: sla de Brenninkmeijer-brievenbus niet over. Een kluizenares zal het niet zijn, maar je weet maar nooit wie er achter zit.

Foto's: Bert van den Hoed
Foto bovenin: Stan Westerveld
 

< naar bewoners-en-straten-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Bastiaan van Meeteren - Oudegracht dakterras
Kunstorkest en dans 17de eeuw - Bartholomeus en Academiegebouw
Racende fietsers? - Weerdsingel
Poezencafé - Twijnstraat
Bezorgen Binnenstadskrant - Belevenis Wijk C
Tom Broekman - Stedelijke onderscheiding
Odbs Pieterskerkhof - 200 jaar
An en An - Actieve senioren in memoriam
Stedelijke onderscheiding - Leonore Saraber
Met zijn allen, voetbal - Ledig Erf
Het verhaal van Wim - Binnenstad
Zuid-Afrikaans met Franse wortel - Lange Nieuwstraat
Houten Kraan - Monicabrug
Reünie en feest jarige school  - Pieterskerkhof
Roelandt Savery - Boterstraat
Samen met 13 nationaliteiten - Labrehuis Plompetorengracht
Bar Bet  - 't Wed
Muziek, lief en leed - De Steegzangers
Meedenken met nieuwe woonplek  - in het Beurskwartier
Klappertanden in een koude kerk - Domplein
Korte terugblik - Oud en Nieuw
Stolpersteine voor broers - Steenweg
Bistro tot 2024 .... en dan? - Oudegracht
Augustinuskerk - Open na renovatie
Mieks’ verhaal blijft leven  - Kromme Nieuwegracht 35a
Bikkels - Zwemmen in de Oudegracht
Film Werven van Utrecht - Op pad door doolhof kelders
Koorschool treedt graag op - Plompetorengracht
 Hoeden- en pettenwetenschap - Bakkerstraat
150 jaar platanen Begijnekade - Buurtbomenborrel 1 oktober
De kunstenaarsburen - Atelierroute Binnenstad
Festivalhart Park 6 terug - TivoliVredenburg
Studenten  - veroveren een kamer
Bartholomeus Gasthuis - Verjaardagstaart met Sharon
De muurschildering van Top - Plompetorengracht
Een verborgen juweeltje - Het Slop
'De stilte van ons hof ' - Zakkendragershof
Van reparatie tot megaklus - Haverstraat
Kleur voor verlaten terrein - Smakkelaarsveld
Herstel werfkelders - Stadhuisbrug, Bezembrug
Plan moet opnieuw gemaakt - Strosteeg
Bijna sloop, gelukkig behouden - Sterrehof
Gewoon getrouwd - Volksbuurtmuseum
Witbaard - Sint Jacobsstraat
Stomerij Hahné - Springweg
Kuijper's Hobbyhuis - Minrebroederstraat
Ambachtshuis - Twijnstraat
Cacao - Oudegracht
Huize Rust Roest - Nieuwegracht
Draaien en drogen  - Kolman Oudegracht
42 jaar tussen drop en snoepgoed - Vinkenburgstraat
Altijd druk met verstelwerk - Twijnstraat
Sigarenrokende levensgenieter - Janskerkhof
Groenavond met de buren - In de 3 Krone Oudegracht
Over katholieke Brabanders - Nieuwegracht
Graalhuis - Spiritualiteit Nieuwegracht
Over de schutting naar de buren - Croeselaan
Broedplaats circulariteit - Greenhouse Croeselaan
Burencontact door schoffelen - Pauwhof
De Catharinatuinen - waar de vroedmeesterpad fluit
Schoonheid van Plompetorengracht - Herzien boek
Delicatessenwinkel gestopt - Steenweg
Online losplek reserveren - Twijnstraat
Hortus in oude luister hersteld - Lange Nieuwstraat
Vaderlijke gastvrijheid  - Dirck van Zuylenstraat
Waar je je meteen thuis voelt - Café van Wegen
Samen in een monumentale flat - Martinuskerk
Augustijnerklooster - Jacobskerkhof 2
De Sjuut, dorp in stad - Buurthuis Zeven Steegjes
Tolsteegbarrière - [BEWONERS EN STRATEN]
Wielrennen met Café Domkop - Loeff Berchmakerstraat
Groener en autoluw - Westerkade
Ornamenten, engelen en fresco's - Sint Augustinuskerk Oudegracht
Een nomade in de binnenstad - Agnietenstraat
Toen was het héél gewoon - Jaarbeursplein, Steenweg en...
Auto d’rin of d’ruit?  - Twee meningen in de Bergstraat
Even binnenkijken - Slachtstraat
Visuele prikkels - in de Binnenstad
35 jaar vraagbaken voor pelgrims - Janskerkhof
Theo van de Vathorst - Etalage expositie Oudegracht
Romeins dorp  - Ten zuiden van Domplein
Jan Scherjon overleden - Oudegracht
Herindeling onder de loep - Ledig Erf
Topgevels - wandeling
Studeren dankzij Vrijvrouwe - Renswoude Lange Nieuwstraat
Strak ontwerp, oud huis - Loeff Berchmakerstraat
Utrechts wieg - Tussen Domplein en Vismarkt
950 kelders, is dat alles? - Onder wegdek en langs grachten
Ontmoeting met de buren - In de 3Krone
Persoonlijk onderwijs - In de Wolvenbuurt
Struikelsteen voor Jeannetta - Lange Lauwerstraat
Nieuw beeld, oud materiaal - Beeldenpark Croeselaan
Dokteren in 75-jarige Mariahoek - Willem van der Kraan
Wandelroute door de Binnenstad - Universiteits- en HBO-panden
Dokter Q - Het kind van Joods Wijk C
Open tuinendag 2021 - Achterom bij de buren
Eerst zien, dan geloven - Croeselaan
35cm stoep, achter een biotoop - Kromme Nieuwegracht
Wietse beschermt de oceaan  - vanuit de binnenstad
Wetenschap en liefde - op de Haverstraat
Uitvalsbasis jonge vrouwen  - Kromme Nieuwegracht 3-5
Vuilnis rapen als medicijn  - tegen cynisme
Straks cultureel centrum - ooit bakkerij en judoschool
Boven Utrechts drukste locatie - rustig en stil
Wonen in een etalage - op de Voorstraat
Speciaalzaken verdwijnen - En maken plaats voor horeca
Positief over herinrichting - maar ook verbeterpunten
Otto Hamer (1938 – 2020)  - Maatschappelijk bewogen