Buurtbomenborrel 1 oktober
Najaar 1873 kreeg het oude Begijnebolwerk een geheel nieuw aanzicht met een reeks platanen langs de pas aangelegde kade. Nu, precies 150 jaar later, zijn ze uitgegroeid tot 25 meter hoge majestueuze bomen. Vanwege hun nationaal belang zijn enkele platanen opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Als bewoners van de Begijnekade hebben we het initiatief genomen om de jarige bomen te vieren met een buurtborrel op zondag 1 oktober aanstaande van 15.30 tot 19.00 uur.
De Platanus x hispanica, ook de ‘gewone plataan’ genoemd, is al in 2012 uitgeroepen als Boom van het Jaar: omdat het een universele, sterke laanboom is die wel 300 tot 500 jaar oud kan worden, die overal in Europa voorkomt en die in stedelijk gebied goed gedijt. En omdat de plataan door het grote bladeroppervlak uitstekend in staat is om verontreinigingen uit de lucht te halen. Kenmerkend voor deze bomen zijn hun schilferende geelgroene bast en een bladerdek dat de zon in lichtvlekjes doorlaat. Aan de Begijnekade hebben de platanen zich anderhalve eeuw vrij kunnen ontwikkelen met breed uitwaaierende en kronkelende takken, hoge stammen en knobbelige ‘olifantspoten’. De ook in genetisch opzicht waardevolle bomen bieden onderdak aan allerlei vogels: van boomklevertjes tot Vlaamse gaaien, van kraaien tot parkieten.
Monumentale stadsgenoten
Het Begijnebolwerk, een eind 16de- eeuws aarden verdedigingswerk, vormt zowel het begin als het eindpunt van de afbraak van de middeleeuwse stadsmuren en de aanleg van een parkachtige rondwandeling. In het plan van tuinarchitect J.D. Zocher waren ook klassieke witte villa’s opgenomen om het zicht op de stad te verrijken. In 1834 verrezen aan de Van Asch van Wijckskade een serie woonblokken, de enige huizen aan de singel die door Zocher zelf zijn ontworpen.
Het Begijnebolwerk zelf, destijds een paradijselijk geïsoleerd eilandje, was als laatste in het plan Zocher aan de beurt. Aanvankelijk was hier een wandeling voorzien, maar bebouwing bleek te aantrekkelijk. De vestiging van een gemeentelijk abattoir in 1861 was snel van de baan, maar een groot schoolgebouw kon in 1871 geopend worden. Toen in 1872 de laatste huurder op het bolwerk opgezegd kon worden, volgde binnen drie jaar de bouw van reeksen ‘heerenhuizen’ aan de singel. Het oude loopbruggetje tot het bolwerk maakte plaats voor de huidige Noorderstraat. En met de aanleg van de eerste verkeersbrug over de Stadsbuitengracht in 1873 kreeg de Begijnekade ook haar platanen, waarvan er 14 gelukkig nog staan.
Het vieren van deze eerste 150 jaar ‘Platanen Begijnekade’ biedt een mooie aanleiding te proosten op deze monumentale stadsgenoten. De BegijnekadeBomen worden geëerd met een speciaal gecomponeerd lied te eren onder leiding van zangeres Mariette van der Ploeg, inclusief diverse bijdragen van de bewoners.
Zondag 1 oktober tussen 15.30 uur en 19.00 uur.
Foto © Luuk Huiskes