Achterom bij de buren
47 tuinen en hofjes, waarvan normaal alleen de bewoners kunnen genieten, waren afgelopen weekend open voor publiek. Vorig jaar werd de dag afgelast vanwege corona. Fotograaf Luuk Huiskes leefde zich uit.
Zes tuinen deden dit jaar voor het eerst mee aan de Open Tuinendagen: de tuin van sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats, de tuinen van Gasthuis Leeuwenbergh, die van de Doopsgezinde kerk en twee tuinen aan de Lange Lauwerstraat.
Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1-A
Ooit was de tuin achter gasthuis Leeuwenbergh aan net Servaasbolwerk véél groter. Die liep doot achter de huizen Nieuwegracht 64-70. Een groot deel van de oorspronkelijk tuin is bebouwd met een rij woningen aan de Schalkwijkstraat. Het gedeelte bij het gasthuis is grotendeels als bestrate binnenplaats ingericht.
De Vereeniging, Mariaplaats 14
De binnentuin van sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats is in 2019 aangelegd na het afbreken van oude gebouwen die in slechte staat verkeerden. Zo werd het weer de open ruimte die hoorde bij het kapittelhuis dat in 1080 werd gebouwd. Tegen de achtermuur is een border beplant met heesters en vaste planten die bekend zijn uit vroegere kloostertuinen. In de tuin staan bomen die al in de middeleeuwen bekend waren: moerbei-, kweepeer-, mispel- en vijgenbomen.
Lange Lauwerstraat 12
Achter het pand op nummer 12, waar zeefdrukkerij Van Geest tientallen jaren zat, is een buitenruimte gemaakt. Een deel van het dak werd verwijderd. De bewoners hebben een verticale tuin aangelegd.
Oudegracht 270
De tuin achter de Doopsgezinde Schuilkerk aan de Oudegracht ligt hier al sinds in 1580. Toen hoorde die nog bij bierbrouwerij De Witte Leeuw. De buitenruimte diende als ingang om ongezien de schuilkerk binnen te gaan.
Clarentuin, Achter Clarenburg 6
Bijna 700 m2 is deze tuin. Ooit was dit de tuin van Huis Clarenburg, een middeleeuws stadskasteel. Het pand heeft lange tijd gediend als schuilkerk. In die Maria Minorkerk zit nu Olivier; de pastorie is woonhuis. In de tuin staat een 25 meter hoge Ginkgo biloba uit ongeveer 1860. Deze boom en populieren verhullen enigszins de muren van HC en de parkeergarage aan de Rijnkade.
De Wijde Poort, Mariastraat 13
Dit 400 m2 grote binnenterrein maakte oorspronkelijk deel uit van de immuniteit van St. Marie, het besloten gebied rond de Mariakerk. Hier stond een aantal eenkamerwoningen. In de jaren 60 zijn alle huisjes gesloopt, op twee na. Deze zijn door het Utrechts Monumenten Fonds opgeknapt en bewoonbaar gemaakt.
Plompetorengracht 10
Ooit was de tuin achter Plompetorengracht 10-12 stukken groter: deze liep door tot aan de Wijde Begijnestraat waar het koetshuis stond. De tuin van nummer 10 is door paadjes van oude straatstenen verdeeld in vakken met een afwisselende beplanting. Een van de vakken is een kruidentuin.
Achter de Dom 7
Deze tuin hoort bij een ex-claustraal huis van het Domkapittel. Het binnenterrein ligt achter het Academiegebouw. Dat pand kreeg in 1998 de functie van ‘huiskamer van de universiteit’ en ging de Faculty Club heten. Hier ontvangt de UU haar gasten.
Achter de Dom 28
Kleine, besloten binnenstadstuin tussen de huizen van Achter de Dom en Achter St. Pieter. In de bestrating van oude straatsteentjes is een grote achtpuntige ster van wit marmer gelegd met een bloemperk in het hart.
Kromme Nieuwgracht 36
Deze grote stadstuin is een van de weinige overgebleven tuinen tussen de huizen aan de Kromme Nieuwegracht en de Nobeldwarsstraat. De geheel ommuurde tuin, waarvan de muren nog gedeeltelijk uit kloostermoppen zijn opgemetseld, wordt links begrensd door het Gregorius. De tuin bestaat voornamelijk uit grasveld.
Nieuwegracht 20
De tuin van het Gregoriushuis, het klooster uit 1873 van de fraters van Utrecht, ligt achter n Herenstraat 6-10, Nieuwegracht 16-22 en Kromme Nieuwegracht 84. Het terrein is ingericht in de landschappelijke tuinstijl. De tuin is gemeenschappelijk bezit van de bewoners van een aantal aangrenzende woningen.
Oudegracht 269
De bewoners hebben van hun tuin een echte leef- en eettuin gemaakt met ook speelruimte voor kinderen. Er is een kas en in de borders zijn eetbare planten en fruit te vinden. De muur die de tuin aan de achterkant afsluit is een buitenmuur van een – al lang verdwenen – 17e eeuws woonhuis, herkenbaar aan twee dichtgezette ramen.
Oude Kamp 3
Deze ommuurde tuin grenst aan een eeuwenoud steegje dat oorspronkelijk tot aan de Nieuwegracht doorliep. In 1992 is deze door de huidige bewoners ingericht. Er zijn drie beeldhouwwerken te zien: bronzen Balinese eendjes van Barbara de Clercq-Brinkgreve, een groep parelhoenders van Gert de Rijk in keramiek en een bronzen uil van Goke Leverland-Karthaus.