Gisteren is de gemeente begonnen met het vervangen van de lantaarnpalen in de Hartingstraat in de wijk Hooch Boulandt. De buurt is niet geïnformeerd over deze vervanging en is er dus ook niet bij betrokken. De nieuwe palen passen niet meer in het straatbeeld en geven veel te veel (hard wit) strooilicht.
De oude lantaarnpalen zijn van donker metaal, hebben een dichte kap en geven warm licht, uitsluitend gericht op de straat. De nieuwe straatlantaarns zijn hoger en van glimmend aluminium, hebben een open kap en veroorzaken daardoor veel strooilicht. De straat maar ook gebouwen zijn daardoor veel harder en wit uitgelicht. En bewoners in flats op de begane grond en eerste verdiepingen krijgen ook veel meer direct licht binnen. Zelfs de bovenliggende verdiepingen krijgen veel meer licht binnen van de straat.
De nieuwe lampen passen ook op geen enkele manier meer in het straatbeeld. Hooch Boulandt is onder architectuur gebouwd en het straatmeubilair is daarop bij de bouw aangepast. Alle metaalwerken zijn bijvoorbeeld in donker/zwart uitgevoerd. Dat is het meest duidelijk rond het lavendelparkje (hekwerken, 'amsterdammertjes' en lampen). Zelfs de beschermende bogen om de bomen bij parkeerplaatsen zijn in donker metaal uitgevoerd. Ook bij omliggende gebouwen zien we dat metalen elementen in donker zijn uitgevoerd.
Hoe heeft deze keuze gemaakt kunnen worden? Bij deze nieuwe lantaarn is op geen enkele manier geprobeerd deze in het bestaande straatbeeld te laten passen. Bij navraag bij de gemeente over de keuze voor deze lantaarns, is aangegeven dat stadsingenieurs die keuze gemaakt zouden hebben, vooral op basis van (onderhouds)kosten. Maar architectuur, woongenot en milieuoverwegingen lijken daarbij niet te zijn meegewogen. Want ook de vele vleermuizen in de buurt zullen last krijgen van deze nieuwe lantaarnpalen.