Navigatie menu
zoeken
Stadsdorp Wolvenburg
Stadsdorp Wolvenburg
 INITIATIEFGROEP  Stadsdorp Wolvenburg

Stadsdorp Wolvenburg De oudste gevangenis met cellen in Nederland staat sinds 1856 in de binnenstad van Utrecht op het bolwerk Wolvenburg, aan het Wolvenplein. Stadsdorp Wolvenburg is een lokaal initiatief van buren van de Gevangenis. De vereniging informeert stad en dorp (buurt) van de sluiting van de gevangenis (2014) tot het nieuwe definitieve gebruik (2025?). De gevangenis is geen gevang meer. De gebouwen op het bolwerk worden tijdelijk gebruikt, voor werkplekken en activiteiten. Stadsdorp Wolvenburg verzorgt er rondleidingen (zie site). Blijft het bolwerk na verkoop deel van de buurt? Met het nieuws houden we u op de hoogte.

Gevangenis Wolvenplein is verkocht 

Bert Poortman | 8 juni 2021

Op dinsdag 8 juni mocht de gemeente Utrecht namens eigenaar het Rijk bekend maken wie de nieuwe eigenaar van gevangenis Wolvenplein wordt. Deze zomer nog worden de sleutels overgedragen aan AM, de projectontwikkelaar van bouwconcern BAM, en daarmee aan het team waarmee AM heeft ingeschreven.

Tot het team van AM behoort bewonersgroep De Witte Wolf. De Witte Wolf is voortgekomen uit Stadsdorp Wolvenburg, de na de aangekondigde sluiting in 2013 van de gevangenis opgerichte buurtgroep. De Witte Wolf bestaat uit meer dan 20 actieve mensen uit Utrecht en elders en zij zetten zich al sinds 2014 in voor een woonbestemming op het bolwerk. De Witte Wolf heeft AM weten te interesseren in de locatie en vervolgens andere teamgenoten als Mitros, De Stadstuin en de familie Plijnaar van Star Lodge Hotel en Hotel Midland.

Stadsdorp Wolvenburg vermoedt dat de buurt zeer te spreken is over de uitkomst van de inschrijving. De Witte Wolf heeft een aantal buurtbewoners als lid. Ook heeft van aanvang af De Witte Wolf het contact met de buurt gezocht en is een goede verbinding met de buurt haar uitgangspunt.

Het duurde nog tot 2019 voordat het team van AM zich actief kon buigen over de verkoopeisen van het Rijk. Al die jaren daarvoor is nagedacht over een evenwichtige multifunctionele herbestemming van het complex. Daarbij is de huidige tijdgeest leidend geweest, met minder behoefte aan parkeerplaatsen en meer oog voor buurtcontact, een groene woonomgeving en de wens voor een levendige buurt in de binnenstad. Rust en reuring zoals de eisen ook gingen luiden. De gevangenis is als oudste cellulaire gevangenis te uniek om gesloten te blijven. Met haar plan behoorde het team van AM tot de 5 beste plannen.

schermGevangWolvenplein
© Bert Poortman

Binnen de muren van het complex is ruimte voor enkele tientallen appartementen. Die ruimte is te vinden in de rij voormalige woonhuizen aan de voorzijde en op de locatie van de huidige gymzaal en expeditie. Met architect Bierman Henket is daarvoor een plan uitgewerkt. Binnen de muren en op het voorplein is ruimte voor tuinen met verschillende sferen, dat plan is uitgewerkt met Karres+Brands landschapsarchitect. De gevangenis zelf wordt deels omgebouwd naar een hotel met daghoreca. Een groot deel is beschikbaar voor multifunctioneel gebruik door De Stadstuin. Voor de buurt is een ruimte voor activiteiten gereserveerd.

Deze zomer gaat het Rijk de sleutels van de gevangenis overhandigen. De komende jaren wordt het tijdelijk gebruik van de gevangenis voortgezet door De Stadstuin. Naar verwachting kunnen rondleidingen doorgang vinden en kan het Escaperoomspel weer volop gespeeld worden, al lopen we dan vooruit op de feiten. Het team van AM gaat samen met de gemeente de benodigde vergunningen voorbereiden en dat gaat enkele jaren kosten.

 

Zie ook Stadsdorp Wolvenburg

 

 

< naar blogs-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Wijkplatform
Binnenstad030
Vergroening Singel