Navigatie menu
zoeken
Vernieuwde visdeurbel verwelkomt snoek, baars en meer wat zwemt
Vernieuwde visdeurbel verwelkomt snoek, baars en meer wat zwemt
 [ACHTER HET] NIEUWS  Vernieuwde visdeurbel verwelkomt snoek, baars en meer wat zwemt
Elaine Vis |
21 febr 2022

De visdeurbel gaat vanaf vrijdag aanstaande weer aan. Migrerende vissen kunnen zo met behulp van bewoners hun tocht door de grachten naar de Kromme Rijn voortzetten. Dit jaar hangt de visdeurbel op een iets andere plek, waar er verwacht wordt meer vissen te kunnen zien via de livestream.

Op de website van de visdeurbel is nu ook te zien wanneer de sluis voor het laatst geopend is en hoeveel mensen er op dat moment de livestream volgen. Daarnaast kan je dit jaar ook via YouTube migrerende vissen spotten.
Dit jaar is er een visdeurbelbingo. Bingokaarten kun je ophalen bij de Weerdsluis of vinden op de website.

Vorig jaar berichten ook buitenlandse media over de unieke Utrechtse visdeurbel.
Maar er waren ook mensen die uren voor de webcam hadden gehangen en niets zagen. Bij sommigen ontstond een idee dat er misschien wel helemaal geen visdeurbel bestond. Maar niets is minder waar. De beelden zijn soms erg troebel, het water is immers natuurwater.

De boodschap die de visdeurbel afgeeft komt in ieder geval glashelder over. Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk het water gezond en schoon te houden. De waterschappen en gemeente werken daarom aan het verbeteren van de onderwaternatuur en het verbinden van vismigratieroutes.

visdeurhfd

Veel vissen, zoals de baars, winde en brasem, zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht via de Weerdsluis en de Oudegracht naar de Kromme Rijn, om zich daar voort te planten. Dwars door Utrecht dus. Soms moeten ze lang wachten bij de sluis. Dat komt omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan omdat er nog weinig pleziervaart is. De visdeurbel is er om dit probleem op te lossen. Onder water bij de Weerdsluis hangt in het voorjaar weer een camera.

100.000
Van eind februari tot en eind mei zijn de beelden live te zien. Zijn er vissen in beeld die wachten voor de sluis dan kunnen mensen die de livestream in de gaten houden op de digitale  deurbel drukken. De sluiswachter krijgt dan een seintje en opent, zo spoedig mogelijk, de sluis. Vorig jaar keken 440.000 mensen naar de livestream en is er meer dan 100.000 keer op de visdeurbel gedrukt.

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Die organisaties zorgen voor het beheer van het water in de Vecht, Kromme Rijn en de Utrechtse grachten. Vrijdag 25 februari openen wethouder Lot van Hooijdonk en waterschapsbestuurders Bert de Groot (HDSR) en Sander Mager (AGV) samen de deurbel aan de Weerdsluis.

De visdeurbel is te zien op www.visdeurbel.nl

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
De Witte Wolf ondertekent samenwerking met ontwikkelaars
Speeltuin Lauwerhof moet weg: 'Waarom grijpt de gemeente wel in bij een speeltuintje en niet in de Nobelstraat'
Winkels Twijnstraat - Geen saamhorigheid meer, maar het is 2022