Navigatie menu
zoeken
Powervrouw Trijn boegbeeld 900 jaar Utrecht
Powervrouw Trijn boegbeeld 900 jaar Utrecht
 [ACHTER HET] NIEUWS  Powervrouw Trijn boegbeeld 900 jaar Utrecht
Marit Gerritsen en Elaine Vis |
9 juni 2022

Creatieve reuring in de stad, Utrecht viert het 900-jarig bestaan als officiële stad. In 1122 gaf keizer Hendrik V Utrechters stadsrechten. Vanaf deze week tot Sint Maarten op 11 november wordt deze verjaardag gevierd met alle Utrechters. Thema ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Behalve kleinschalige gelegenheidsinitiatieven doen ook bekende evenementen mee zoals de Vuelta. In de komende maanden buitelt de ene activiteit over de andere. In de Binnenstad zijn er fietshubs, vaandels worden genaaid en er wordt een stadsdiner voorbereid. Stadsmuzikanten trekken rond en er wordt een heuse opera opgevoerd met 130 Utrechtse Trijnen.

Stadsopera Trijn is onderdeel van deze historische gebeurtenis. In de opera wordt het verhaal verteld van de Utrechtse heldin Trijn van Leemput. Zij bestormde in 1577 met een groep vrouwen het toenmalige kasteel op het Vredenburg.  Gewapend met houwelen en hamers sloopten ze de dwangburcht. De Spaanse vijand was verdreven en een andere vijand kon de burcht dan tenminste niet meer in bezit nemen.
 
Op 12, 18 en 19 juni vindt in de Grote Zaal van TivoliVredenburg de opera plaats. Maar liefst 200 zangers, acteurs en dansers uit heel Utrecht zijn erbij betrokken. De opera Trijn is van componist Bob Zimmerman en tekstschrijver Ruben van Gogh. Mezzosopraan Karin Strobos speelt Trijn.
 
Naast de opera heeft Trijn van Leemput ook een plek in de U 900 expositie, nu te zien in het stadskantoor. En er is een educatieproject op poten gezet waarbij scholieren kennis maken met Trijn en wat ze heeft betekent voor de stad. 
 
In het Volksbuurtmuseum is de tentoonstelling Vrouwen die Muren Afbreken te vinden. 10 Utrechtse vrouwen worden uitgelicht. Ook zij nemen allemaal het heft in handen, maar dan op het gebied van huidskleur, seksuele voorkeur, geloof en culturele achtergrond.
Trijn van Leemput spreekt volop tot de verbeelding, zij is boegbeeld en kapstok tijdens de viering van Utrecht 900.
  
 
Stadsopera Trijn  op 12, 18 en 19 juni in TivoliVredenburg
Informatie en tickets via www.stadsoperatrijn.nl
 
Vrouwen die muren afbreken, 1 juni t/m 29 september,
Volksbuurtmuseum Wijk C

foto: Trijn van Leemput, schilder onbekend © collectie Centraal Museum

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
'De Binnenstad moet ruiger en groener'
Powervrouw Trijn boegbeeld 900 jaar Utrecht
Singel is terug, maar dat ging niet vanzelf