Navigatie menu
zoeken
 Open Monumentendag Utrecht 2024: Utrecht verbindt!
 Open Monumentendag Utrecht 2024: Utrecht verbindt!
 [ACHTER HET] NIEUWS  Open Monumentendag Utrecht 2024: Utrecht verbindt!
Redactie |
5 september 2024

Op zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van deze dag is Erfgoed van routes en verbindingen. Aan de vooravond, op vrijdag 13 september, wordt de Open Monumentendag tussen 19.30 en 20.00 uur geopend met de muzikale vertelling Storm op het Domplein van het Domstad Jeugd Orkest (DJO). 2024 is het jaar waarin de Domtoren uit de steigers is gekomen, het 350 jaar geleden is dat de verwoestende storm Domtoren en -kerk, precies op deze plek, van elkaar scheidde. Bovendien viert het DJO dit jaar haar 30-jarig bestaan.

Verbinding zit in het DNA van de Utrechtse monumenten. Tijdens de Open Monumentendag zijn in totaal 90 monumenten te bezoeken die in letterlijke zin onderdeel waren van verbindingen – zoals een spoorwegnetwerk of pelgrimsroute – of een verbindende of sociale rol hadden in de stad.

Dit jaar staat onder andere de geschiedenis van de stad als geografisch knooppunt centraal. De resten van de Romeinse Limes op het Domplein zijn te bezoeken, de Utrechtse werven - uniek in de wereld - en het Maliebaanstation, dat dit jaar haar 150-jarig bestaan viert. Ook zijn beeldbepalende monumenten van het spoorwegerfgoed langs de Daalsedijk en het werkspoorgebied te bezoeken.  
De Domtoren kan beklommen worden met als beloning een steigervrij uitzicht, uitleg van de Klokkenluiders en verhalen over de restauratie. Ook is er een familiespeurtocht van de Domtoren naar Het Utrechts Archief.

RenswoudeFundatie Renswoude © Luuk Huiskes

Naast deze tastbare netwerken zijn er verborgen ‘sociale netwerken’ die een stempel hebben gedrukt op de stad, zoals de armenzorg, weeskinderenopvang en de gilden-netwerken. Voorbeelden van monumenten die hiernaar verwijzen zijn het voormalige Tivoli (Oudegracht 245), het Hieronymushuis (Maliesingel 77) en de Fundatie van Renswoude (Agnietenstraat 5), en Manenburg, Sterrenburg en Sonnenborgh.

sonneborghSonnenborgh © Luuk Huiskes

Binnen het thema worden ook monumenten belicht die een brug slaan tussen het verleden en heden, en de band tussen bewoners en stad versterken. Met als bekendste ‘verbinders’ de Domtoren - die na een jarenlange renovatie weer uit de steigers is gekomen - en het Rietveld Schröderhuis, dat precies 100 jaar geleden werd voltooid.

In totaal zijn 90 monumenten te bezoeken, waaronder een vijftal in Leidsche Rijn en negen Waterlinieforten. Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die op 6 september in de stad wordt verspreid.

Foto bovenin: De Domtoren, Utrechts grootste verbinder, gezien vanaf het balkon van Magazijn de Zon © Luuk Huiskes 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
 Open Monumentendag Utrecht 2024: Utrecht verbindt!
Bodemsanering pand Wittevrouwenstraat grotendeels klaar
Utrechtse studenten vertellen over hun bijbaan (4): Valérie van Vulpen