Bibliotheek Neude start 3 oktober met Samenlezen; een nieuwe literaire activiteit die verbeeldingskracht stimuleert. Gratis voor iedereen, voor jong en oud. Een nieuwe plaats voor ontmoeting.
De Culturele Apotheek organiseert samen met Bibliotheek Neude de nieuwe activiteit. De bijeenkomst brengt mensen op een bijzondere manier bij elkaar. Tijdens het samenleesuur worden zorgvuldig geselecteerde teksten uit de wereldliteratuur gezamenlijk hardop gelezen: passages uit romans, korte verhalen en gedichten. Een getrainde vrijwilliger van de Culturele Apotheek begeleidt het gesprek en laat de deelnemers reflecteren op de teksten. Wat zeggen de woorden? Wat doen ze met je? Raakt de tekst je? Herken je iets? Bij samenlezen draait het steeds om de verbinding tussen literatuur en het dagelijkse leven. Herinneringen, associaties, emoties en filosofische gedachten passeren de revue en zorgen voor de mooiste gesprekken.
‘Zo’n uurtje samenlezen doet me erg goed. Je hoort verhalen en je kunt zelf ook iets kwijt’, vertelt een deelneemster aan een eerdere activiteit.
Beproefd
Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool vonden diverse waardevolle effecten van samenlezen. Zij beschrijven samenlezen als 'een ongeprogrammeerde therapeutische interventie' die mensen nieuwe energie en levensvreugde kan geven. De in Engeland ontwikkelde en beproefde methodiek van samenlezen haalt het maximale uit een literaire tekst. De socratische gesprekstechnieken leiden tot waardevolle interacties, waarin ruimte is voor ieders inbreng. Alle leesbegeleiders van de Culturele Apotheek zijn getraind in deze methodiek.
Vanaf donderdag 3 oktober 2024 kunnen geïnteresseerden iedere 1ste én 3de donderdag van de maand van 11 tot 12 uur Samenlezen in de Bibliotheek Neude. Locatie nis 4 van de grote hal op de begane grond.
De activiteit wordt gratis aangeboden en iedereen kan meedoen, zowel fervente lezers als mensen die minder kennis hebben van literatuur. Aanmelden is niet nodig.
Foto: Werken en studeren in de bieb, ieder voor zich. Bij Samen lezen zal het er anders uitzien © Gert-Jan Peddemors