Navigatie menu
zoeken
Struikelsteen aan Pelmolenplantsoen voor vermoorde professor
Struikelsteen aan Pelmolenplantsoen voor vermoorde professor
 TWIJNSTRAAT EN OMSTREKEN  Struikelsteen aan Pelmolenplantsoen voor vermoorde professor
Redactie |
9 maart 2023

De Twijnstraatbuurt is weer een struikelsteen rijker. De Stolperstein herinnert aan de voormalige joodse bewoner professor doctor Ernst Cohen. 7 maart werd deze gelegd door zijn achterachterkleinkinderen, aan het Pelmolenplantsoen 6.

Cohen was getrouwd met een hervormde vrouw, waardoor hij lang aan deportatie kon ontkomen. Nadat zijn huis en meubels in de Tweede Wereldoorlog waren gevorderd door de Duitse Wehrmacht, woonde hij korte tijd met zijn vrouw bij zijn buurman, notaris Ter Horst, op nummer 7 in. Cohen bracht enkele maanden in kamp Vught door, omdat hij bij een Duitse razzia op de universiteit geen Jodenster droeg; hij had zijn labjas met ster nog aan de kapstok hangen.

Cohen dook niet onder; hij dacht dat de Duitsers hem zouden beschermen. Maar hij werd 28 februari 1944 gearresteerd en overgebracht naar dooorgangskamp Westerbork. Op 6 maart 1944 – een dag voor zijn 75e verjaardag –is hij direct na aankomst in concentratiekamp Auschwitz vergast.

burgemeesterstolpersteinBurgemeester Sharon Dijksma brengt een steen met QR-code aan naast de struikelsteen in de stoep van Pelmolenplantsoen 6. Foto © Jim Terlingen/Nieuws030

Ernst Julius Cohen was scheikundige en de eerste voorzitter van de Nederlandse Chemische Vereniging en ook rector van de Universiteit Utrecht. Hij werd in 1902 benoemd tot hoogleraar aan de UU. Dat zijn kennis en inzet werden gewaardeerd, blijkt uit het lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en eredoctoraten van de universiteiten van Cambridge, Karlsruhe en Pennsylvania.

De huidige bewoners van Pelmolenplantsoen 6 zijn Anton en Annelies van der Burg. Zij deden en doen mee aan de route van de Open Joodse Huizen. Zo is het buurtcomité Twijnstraat e.o. op Cohen geattendeerd.

delenvaneenfotostolpersteinenDe kleinkinderen van Ernst Verloop, zelf kleinkind van de joodse professor Cohen, tonen de informatie op de site die verschijnt na lezen van de QR-code. Foto © Jim Terlingen/Nieuws030

Het comité wil in totaal tien buurtgenoten die in 1940-1945 vanaf vier adressen werden gedeporteerd en vermoord herdenken. Op 22 mei worden struikelstenen aangebracht voor de ouders van het gezin Dannheiser, die woonde aan de Bijlhouwerstraat 1. Hun dochtertje en twee zonen hebben de oorlog overleefd: zij zat ondergedoken; de jongens zijn naar Engeland gevlucht. 

 

Voor extra informatie of toespraken: https://www.stolpersteineinenomdetwijnstraat.com/

< naar blogs-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Vereniging Bewoners Binnenstad Utrecht
Wervenberaad komt met Opschoondag aan de Werf
Brieven uit de buurt, Stok aan Bloem