Navigatie menu
zoeken
Ineke Inklaar & Michael Kooren |
2 sept. 2021

Met de Romeinen de singel op

Als het schip DeMeern1 over de singel vaart, trekt het heel wat bekijks. Niet verwonderlijk, want het ziet er bijzonder uit.

Het is een replica van een Romeinse rijnaak, die in 1997 in De Meern werd ontdekt en waarvan het wrak in 2003 werd opgegraven. Het oorspronkelijke schip dat dateert uit de periode 150-190 na Chr. is gestrand in een bocht van de toenmalige Rijn. De aak werd voortgetrokken en had een klein zeil ter ondersteuning.

Het e-schip is door Bouwloods nagemaakt en kreeg de naam Per Mare ad Laurium. De replica voer eerst in Woerden, maar vaart nu na een opknapbeurt op de museumwerf in Vreeswijk op aanvraag voor kleine gezelschappen een rondje singel (pardon: stadsbuitengracht).

‘Het is anders varen’, vertelt Bastiaan van Achterbergh. Normaal is hij schipper bij rederij Schuttevaer. ‘De lengte maakt het anders.’ Voorop de fluisterboot zit een matroos, die om een hoekje kijkt en via een portofoon Van Achterbergh waarschuwt voor tegemoetvarende waterfietsen, kano’s, sloepen en jachten.

De vaartocht begint op de Oosterkade en gaat tegen de klok in. Vanaf het water zijn de rietkragen op de kade des te indrukwekkender. Maar ook het onderaanzicht van Hoog Catharijne intrigeert en het is genieten van de resten van kasteel Vredenburg net als de begroeiing van het laatst herstelde stuk singel. 

Tekst: Ineke Inklaar
Video: Michael Kooren

< naar camera-loopt-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven