Navigatie menu
zoeken
Werftrap Stadhuisbrug blijft voorlopig gesloten
Werftrap Stadhuisbrug blijft voorlopig gesloten
 [ACHTER HET] NIEUWS  Werftrap Stadhuisbrug blijft voorlopig gesloten
Redactie |
17 juli 2024

De werftrap bij de Stadhuisbrug wordt misschien verwijderd, verplaatst of vervangen. Voorlopig blijft de werftrap sowieso afgezet met bouwhekken; hij is uit voorzorg afgesloten.

Deze werftrap brak augustus 2006 af, toen een grote groep bezoekers tijdens de Muzikale Botenparade erop danste. Tientallen mensen raakten daarbij gewond en één persoon overleed. Op de werf is een gedenksteen aangebracht met de tekst Dansend onder trap, toen werd het stil ... Vleugels gespreid, krachten gebundeld, voor altijd verbonden, Trapincident 6 augustus 2006. De gemeente heeft naar aanleiding van het trapongeluk 32 schadeclaims ontvangen en afgehandeld.

De werfmuur vertoont op plekken waar de trap bevestigd is, scheuren. Dat werd in april geconstateerd. De muur en de trap zijn de afgelopen weken onderzocht. De muur moet worden hersteld. Het kost meer tijd dan gedacht om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om zowel trap als muur te herstellen. Tot die tijd, zeker tot eind het jaar, blijft de trap afgesloten.

De unieke situatie bij de Stadhuisbrug maakt een oplossing ingewikkeld. Daarom onderzoekt de gemeente ook welke andere mogelijkheden er zijn dan herstel: bijvoorbeeld een andere constructie van de trap, een andere plek voor de trap of de trap weghalen.

De situatie bij deze trap verschilt van die van andere in het wervengebied. Bij de trap bij de Stadhuisbrug komt meer kracht op de werfmuur te staan dan bij de andere trappen. De twee steunen van de trap verschillen qua lengte en hoek doordat de maker de trap boven een deur moest aanbrengen. Het is de enige plek met deze constructie. En het is de enige bordestrap van deze hoogte.

De werf en Humphrey's Restaurant blijven bereikbaar via het wed onder de Ganzenmarkt en de trap verderop aan de Oudegracht, voorbij de Bezembrug. Klanten van Humphrey's kunnen ook gebruik maken van de trap rechts voor het Stadhuis.

Fotografie © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Utrechtse studenten vertellen over hun bijbaan (3): Denise van Nieuwkerk
Bouw Smakkelaarspark herstart
Lange Jufferstraat en wegen rondom op de schop