Navigatie menu
zoeken
Tijdelijke camera’s tellen zwaar verkeer
Tijdelijke camera’s tellen zwaar verkeer
 [ACHTER HET] NIEUWS  Tijdelijke camera’s tellen zwaar verkeer
Redactie |
19 juni 2023

Van 26 juni tot en met 9 juli tellen tijdelijke camera’s op vier plekken in de binnenstad hoeveel zwaar verkeer er rijdt over de grachten. Zo kan de gemeente zien of de verkeersmaatregelen die de werven en werfkelders beschermen werken.

Tussen 26 juni en 9 juli tellen tijdelijke camera’s hoeveel zwaar verkeer er rijdt op de Plompetorengracht, het Hieronymusplantsoen, de Kromme Nieuwegracht en de Nieuwegracht. Een camera op de Plompetorengracht telt daarnaast of er auto's vanaf de Van Asch van Wijckskade tegen de rijrichting inrijden.

De speciale camera’s maken foto’s van kentekens van de voertuigen die op de grachten met werfkelders rijden. Met het kenteken halen de camera’s de voertuiggegevens op bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Nadat de voertuiggegevens zijn opgehaald, worden de foto’s van de kentekens gewist. De camera’s voldoen aan de privacywet en zijn niet schadelijk voor mensen of dieren. De tijdelijke camera’s worden geplaatst op 22 juni en op 11 juli 2023 worden ze weer weggehaald.

Samen met de gegevens van de handhavers en de meldingen die de gemeente binnen krijgt, ontstaat een goed beeld van hoeveel zwaar verkeer er nog op en rond de grachten rijdt, en of de verkeersmaatregelen om werfkelders te beschermen werken.

foto3paaltjes© Luuk Huiskes
 
In oktober 2022 zijn er op twaalf plekken tellingen gedaan. Hieruit bleek dat er minder zwaar verkeer in het wervengebied rijdt dan in 2020 en 2021. Op vier plekken waren er werkzaamheden aan de weg en gaven de tellingen geen goed beeld. Vandaar de tellingen op deze vier plekken nog een keer.

Plannen voor boetes met kentekencamera’s
Elk zwaar voertuig dat over een eeuwenoude kelder rijdt, is er één teveel. Toch laten tellingen en meldingen tot nu toe zien dat sommige chauffeurs zich (nog) niet aan de verkeersregels houden. Daarom is de gemeente van plan om later in 2023 kentekencamera’s te plaatsen om chauffeurs van vrachtauto’s automatisch een boete te geven als zij verkeersmaatregelen overtreden. Dit ligt voor bij het OM. Dit zijn andere camera’s dan de tijdelijke camera’s die in juni en juli worden gebruikt voor de verkeerstellingen. 

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Operatie stadsvernieuwing; de stand van zaken
Vernieuwd Volksbuurtmuseum opent op 27 december
Een kijkje achter de schermen bij het stembureau