Navigatie menu
zoeken
Reclame in vitrines opnieuw beoordeeld
Reclame in vitrines opnieuw beoordeeld
 [ACHTER HET] NIEUWS  Reclame in vitrines opnieuw beoordeeld
Redactie |
17 dec. 2021

De rechtbank heeft het beroep van bewonersgroep Binnenstad030 tegen de digitale reclamevitrines gegrond verklaard. De gemeente had de locaties van de zogenaamde digitale bewegende reclames als maatwerk moeten bekijken. Inmiddels heeft de gemeente haar werk bijgesteld en de keuze voor de lokaties voldoende gemotiveerd, behalve voor de reclamevitrine op de Ganzenmarkt.

Digitale vitrines kunnen een stoorzender zijn in de monumentale binnenstad. Bijvoorbeeld voor de schoonheid van het erfgoed, waar de binnenstad het toch van moet hebben. Het kan ook dat er lichtoverlast voor bewoners ontstaat.  Beelden die bewegen zijn al een tijdje verboden. Daar heeft de bewonersgroep zich al eerder sterk voor gemaakt.

G
© Daniel

Inmiddels is de vitrine voor Denham, een bekend uitkijk- en fotopunt voor de gracht en de Domtoren, al verplaatst naar een plek tegenover het Stadhuis. De reclamevitrine staat daar nu voor het beeld van het meisje van Pieter D'Hondt. De meningen over deze plek als alternatief zijn daardoor verdeeld.

Maatwerk
Negen van de tien locaties in de Binnenstad hebben inmiddels een maatwerktoets gehad.
De plekken zijn beoordeeld vanuit diverse gemeentelijke disciplines, zoals het Gebiedsteam Binnenstad, waaronder ook Erfgoed en Economische Zaken, de afdeling Verkeer, Straatmeubilair, Stadsingenieurs, Bureau Commissie Welstand en Monumenten en de Commissie Beheer Inrichting en Gebruik openbare ruimte.
Zij letten onder andere op welstandseisen, de invloed op het verkeer, de dominantie op de historische omgeving, de zichtlijnen op de Domtoren en wat de digitale reclame met het straatbeeld doet. 

Fotogeniek
De digitale vitrine op de Ganzenmarkt/Schoutenstraat staat in het zicht bij de onderdoorgang naar de Oudegracht. Deze tunnel is onderdeel van de kunstroute Trajectum Lumen. Een plek waar veel gefotografeerd wordt omdat het licht er zo mooi is.

Tunnel Ganzenmarkt Aat van den Heuvel
Foto © Aat van den Heuvel   Uit de tijd waarin er nog minder lichtreclames in de Binnenstad waren

Negen vitrines in de Binnenstad mogen blijven staan. Maar naar de plaats van de vitrine op de Ganzenmarkt moest de gemeente van de rechter opnieuw kijken. Zes weken stonden daarvoor en die zijn nu om. De vitrine staat er nog.

Gerelateerd: blog Binnenstad030

Hoofdfoto © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Tarief stadsverwarming verdubbeld
Theo van de Vathorst, de kunstenaar van vloeiende bronzen lijnen overleden
Nieuwe fietsverbinding richting Croeselaan; onder of over spoor