Navigatie menu
zoeken
Podcast brengt verhalen uit het verleden van Post Neude
Podcast brengt verhalen uit het verleden van Post Neude
 [ACHTER HET] NIEUWS  Podcast brengt verhalen uit het verleden van Post Neude
Elaine Vis |
19 december 22

De eerste podcast met verhalen uit de geschiedenis van het voormalige hoofdpostkantoor op de Neude is te beluisteren. In het voorjaar 2023 worden er nog vier delen van ‘Ik verbind u door’ gepubliceerd. Elk deel duurt 18-20 minuten.

In het voormalige postkantoor, nu Post Neude, verbonden telefonistes de hele wereld met elkaar. Je kunt er tegenwoordig terecht voor de bibliotheek, om een boek te lezen, een cursus te volgen, een tentoonstelling te bezoeken. Er is een fietsenstalling, er zijn winkels en horeca.

telefonistes PostNeudeHUATelefonistes aan het werk voor de oorlog © Het Utrechts Archief

In de tijd voor de oorlog, toen je nog via een telefoniste vanaf huis naar een telefoonnummer buiten Utrecht moest bellen, werkten tientallen telefonistes in het gebouw. Zij verbonden je door. In de podcast wordt verteld over de werkzaamheden van deze dames, hun opleiding waarbij ze ‘voor zich uit moesten leren spreken’ zonder de mondhoeken te bewegen. Zij brachten mensen van over de hele wereld met elkaar in contact. De telefonistes moesten uiteindelijk plaats maken voor de komst van de mobiele telefoon. 

De podcast begint wat rommelig. Daarna vertelt publicist Arjan de Boer enkele wetenswaardigheden over het gebouw dat in 1918 is ontworpen en pas in 1924 werd opgeleverd met beelden in de centrale hal die niet af waren.

In de overige vier podcasts komen afluisterpraktijken, liefdestelegrammen en verhalen van heldhaftige techneuten aan bod. Het zijn indrukwekkende persoonlijke verhalen.

straatbeeldpostneudeHUAHet postkantoor vanaf de Potterstraat gezien 1945 © Het Utrechts Archief

PTT-medewerker Heukels zette tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit zijn dienstwoning een illegaal telefoonnetwerk op voor het verzet. En er is het verhaal van Ali, één van de eerste lichting gastarbeiders, die in een speciale cel in het PTT-gebouw eindelijk naar huis kon bellen. 

De eerste aflevering van deze vijfdelige serie is hier te beluisteren via spotify.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Miljoenenschade na vertraging bij bouw Galaxy Tower
Actie Binnenstad030 tegen geluidshinder
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon