Navigatie menu
zoeken
Op zoek naar blikvanger Jaarbeursplein
Op zoek naar blikvanger Jaarbeursplein
 [ACHTER] HET NIEUWS  Op zoek naar blikvanger Jaarbeursplein
Elaine Vis |
12 feb 2022

Op het Jaarbeursplein, waar nu de skatebaan en de bushaltes zijn, komt het Jaarbeurspleingebouw. ‘Een plek om elkaar te ontmoeten 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor een ieder die wat wil beleven’, stelt wethouder Eelco Eerenberg. De gemeente is dus op zoek naar een architectonisch hoogstandje, een blikvanger.

Er zijn drie ambities geformuleerd voor het nieuwe Jaarbeurspleingebouw; bruisend, markant en gezond. Het ontwerp is Europees aanbesteed. De gemeente hoopt enthousiaste marktpartijen en een architect van internationale allure binnen te halen. Volgens Eerenberg (Stationsgebied) is dit ‘éée van de mooiste opgaves van het land’.

Het gaat om een 44.000 vierkante meter omvattend kantoorgebouw met een ‘levendige’ plint. Deze onderste verdiepingen van het nieuwe Jaarbeurspleingebouw worden voor iedereen toegankelijk. Daar komen onder meer culturele plekken, (nacht)horeca en een fietsenstalling. De verdiepingen daarboven worden kantoorruimten.

Woningbouw was nooit een optie op het Jaarbeursplein omdat het naast een evenemententerrein ligt. Maar ook het geld speelde in die beslissing een rol. Wonen conform de Woonvisie is op deze locatie niet alleen door het geluid van treinen, trams en evenementen niet haalbaar, maar ook financieel niet. Terwijl bij de bouw van kantoren is de gemeente meer grondopbrengst kan incasseren. 

Inwonersadvies
Tijdens de aanbesteding voor het Jaarbeurspleingebouw laat de gemeente zich onder meer adviseren door een team van negen Utrechtse inwoners dat speciaal voor deze opgave is samengesteld.
In 2020 hield de gemeente al een zogenoemde flitspeiling. 4.000 bewoners lieten in een online vragenlijst weten wat zij in het Jaarbeurspleingebouw willen. De ideeën; bruisend en levendig, ontmoeten staat centraal. De horeca komt aan de pleinzijde, tegenover het Beatrixgebouw. Daar is ook ruimte voor avond- en nachtprogrammering. En wie weet een heuse kunsthal.

Het Jaarbeursplein is al enkele jaren op de schop. De ondergrondse parkeergarage onder het plein is inmiddels volop in gebruik. Rondom staan WTC Utrecht en het Utrechtse stadskantoor. De negentig meter hoge Galaxy Tower met driehonderd woningen en 250 hotelkamers heeft het hoogste punt bereikt maar is nog niet af.

Op de plek van de huidige bushaltes en het tijdelijke skatepark zal over een paar jaar het nieuwe gebouw verrijzen. Het populaire skatepark, dat in 2019 werd geopend moet dan verplaatst worden. Een alternatieve locatie is er nog niet.

De verwachting is dat de bouw van het Jaarbeurspleingebouw eind 2024 of begin 2025 van start gaat. De inrichting van de directe omgeving wordt daarna afgestemd op de contouren van het nieuwe Jaarbeurspleingebouw.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
De Witte Wolf ondertekent samenwerking met ontwikkelaars
Speeltuin Lauwerhof moet weg: 'Waarom grijpt de gemeente wel in bij een speeltuintje en niet in de Nobelstraat'
Winkels Twijnstraat - Geen saamhorigheid meer, maar het is 2022