Navigatie menu
zoeken
Nieuwe entree voor TivoliVredenburg aan Vredenburgplein
Nieuwe entree voor TivoliVredenburg aan Vredenburgplein
 [ACHTER HET] NIEUWS  Nieuwe entree voor TivoliVredenburg aan Vredenburgplein
Redactie |
4 november 2022

Op een haar na is het klaar: het ontwerp van de nieuwe entree van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein. De gevel wordt transparanter, maar houdt de karakteristieke uitstraling, zoals we die kennen van het ontwerp van de beroemde architect Herman Herzberger.

Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan verduurzaming van glas en verlichting. Boven op het dak van de entree komt groen, om zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van de hittestress in de stad. Ook de foyers rondom de grote zaal krijgen een facelift, zo staat de deur aan de pleinkant straks de hele dag open voor ontmoeting, cultuur en muziek. Een bijzondere plek met een prettige verbinding met het Vredenburgplein.

Duurzaam ontwerp
Voor het ontwerp van gevel en publieksentree tekent architectenbureau AHH; het architectenbureau van Herman Hertzberger, de bekende ontwerper van de Grote Zaal.

EntreebinnenOntwerp nieuwe publieksingang TivoliVredenburg-6_page-0001

De nieuwe entree staat natuurlijk niet los van de rest van het gebouw, de ruimte rond de Grote Zaal wordt ook aangepast. Om bezoekers nog beter te ontvangen, maar zeker ook om aan de huidige eisen van duurzaamheid en energiebesparing te voldoen. De isolatiewaarde van de glazen gevel wordt veel beter dan nu het geval is. Bij de nieuwe inrichting worden mogelijkheden voor hergebruik, duurzaam materiaal gebruik en kwaliteit van de producten onderzocht. En de nieuwe verlichting wordt energiezuinig.  

Iedereen welkom
De volgende stap voor TivoliVredenburg is de vernieuwing van de foyer. Via de nieuwe entree wandel je straks makkelijk naar binnen, want overdag is de ruimte rond de Grote Zaal vrij toegankelijk, zodat je je de hele dag kennis kunt maken met kunst en muziek, overdag, vóór een concert, tijdens en na een concert.

NieuwehoekbinnenOntwerp nieuwe publieksingang TivoliVredenburg-7_page-0001

Die meer open uitstraling van TivoliVredenburg en een aantrekkelijke inrichting van de straten en plint van Hoog Catharijne, geven deze plek een levendigere uitstraling. Zo wordt de verbinding tussen Vredenburgplein, Hoog Catharijne en TivoliVredenburg een prettige plek voor cultuur- en muziekliefhebbers, winkelend publiek en bewoners.

Proces
Het ontwerp is dus op een haar na klaar, want welstand kijkt nog naar het ontwerp en dan kan naar verwachting begin volgend jaar de omgevingsvergunning voor de entree worden aangevraagd door de gemeente Utrecht, die eigenaar is van het gebouw.

Grotere geheel
In de gebiedsaanpak van de Vlaamse en Hollandse toren is de vernieuwing van de entree van TivoliVredenburg de eerste fase. Bij deze aanpak werken gemeente Utrecht, TivoliVredenburg en Klépierre (eigenaar Hoog Catharijne) en omwonenden samen om het gebied rondom TivoliVredenburg aantrekkelijker en veiliger te maken.

Over de hele aanpak van dit gebied lees je meer op de website CU2030 van de gemeente: https://cu2030.nl/project/gebiedsaanpak-hollandse-en-vlaamse-toren 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Negen nieuwe struikelsteentjes op de Oudegracht
Onafhankelijke bemiddelaar voor speelplek Lauwerhof
Nobelstraat; bekende feiten maar nog geen oplossing