Navigatie menu
zoeken
Negen nieuwe struikelsteentjes op de Oudegracht
Negen nieuwe struikelsteentjes op de Oudegracht
 [ACHTER HET] NIEUWS  Negen nieuwe struikelsteentjes op de Oudegracht
Redactie |
2 december 2022

Vanochtend zijn er struikelsteentjes gelegd in de stoep voor de panden op Oudegracht 335 en 339. Dit ter nagedachtenis aan twee Utrechtse families die er woonden en die vermoord zijn in concentratiekampen tijdens WOII. Het aantal struikelsteentjes in Utrecht stijgt gestaag. Half november 2022 stond de teller op 121.

In de dagboeken van schrijfster Ina Boudier Bakker, de toenmalige buurvrouw, komen de herdachte joodse families, Herschel en Perel, voor. Tijdens een korte plechtigheid vertelde buurtbewoonster Jetta Ernst over het belang van het niet-vergeten. Zangeres Marjanka Sierevelt zong twee jiddische liederen. Overlevenden en historisch onderzoeker Jim Terlingen vertelden over de gebeurtenissen.

struikelstenen 920x518 (3 van 10)

De familie Herschel woonde met hun zoon op de Oudegracht nummer 335. Vader Louis Herschel was de koster van de Joodse Gemeente. Even verder, op Oudegracht 339, woonde de Joodse huisarts Maurits Perel samen met zijn moeder, zijn vrouw en hun twee kleine kinderen Floor en Greetje. De vijf Perels zijn allemaal in Sobibor vermoord. Louis Herschel en zijn vrouw in Auschwitz, hun zoon en vrouw in Sobibor.

struikelstenen 920x518 (6 van 10)

De bedenker van het concept van struikelstenen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (75). Hij noemt ze ‘Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen). Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven op een subtiele wijze aandacht aan het feit dat daar mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. 

struikelstenen 920x518 (9 van 10)

De steentjes zien er glimmend uit; ze hebben bovenop een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter met daarop gegevens van een persoon: de naam, geboortedatum en - als het van toepassing is - de overlijdensdatum en -plaats. 

fotografie: Gert-Jan Peddemors

Meer over deze periode is te lezen in het boek
De Joodse Raad van Utrecht door Jim Terlingen
Prijs: 24,95 euro.
Uitgever: Brave New Books
ISBN: 9789464488562 

E-book-versie, verkrijgbaar bij alle online boekverkopers
Prijs: 8,50 euro
ISBN: 9789464488579

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Miljoenenschade na vertraging bij bouw Galaxy Tower
Actie Binnenstad030 tegen geluidshinder
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon