Navigatie menu
zoeken
Na mysterieuze verdwijning nieuw Vroman bankje geplaatst
Na mysterieuze verdwijning nieuw Vroman bankje geplaatst
 [ACHTER HET] NIEUWS  Na mysterieuze verdwijning nieuw Vroman bankje geplaatst
Bart van Doorn |
24 januari 2024

Op 26 november 2018 onthulde toenmalig burgemeester van Utrecht Jan van Zanen het Leo & Tineke Vroman bankje langs de Singel onder bastion Sonnenburg. Tijdens deze plechtigheid werd herdacht dat exact 80 jaar geleden Leo Vroman zijn toekomstige vrouw Tineke Sanders voor het eerst kuste ondanks wat tegenstribbelen. Tot hun dood in 2014 en 2015 bleven ze een onafscheidelijk dichterspaar. Initiatiefnemer van de herplaatsing, Arjaan van Nimwegen, zag op 2 oktober 2023 dat het bankje tot grote verbazing was verdwenen. Vandaag wordt er na een aantal maanden een nieuw bankje geplaatst.

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd met het Vroman bankje. De plaats waar het bankje stond was zo netjes achtergelaten dat vandalisme niet voor de hand ligt. De gemeente wist ook nergens van en ambtenaren zochten naar een oorzaak van deze verdwijning. Helaas zonder succes en nu blijft het verdwenen Vroman bankje een groot raadsel. Vandaag werd er dan eindelijk een nieuw Vroman bankje geplaatst.

vromanbankjefrederiquebolDe lege plek die war nu weer een nieuw Vromanbankje staat © Frederique Bol

De Gemeente Utrecht heeft eenzelfde bankje ter beschikking gesteld en neemt ook de kosten op zich van de bewerking van de rugleuning, die net als bij het oude bankje is verzorgd door Britt Nelemans. Behalve de initialen L ♥ T verzorgde zij nu ook de belettering. Dit keer niet op een koperen plaatje, maar rechtstreeks in handschrift op het hout.

Na een korte toespraak van initiatiefnemer Arjaan van Nimwegen werd de bank door de gemeente geplaatst op dezelfde plek als waar het andere bankje stond. Arjaan van Nimwegen prees de gemeente voor de hulp bij het zoeken naar het verdwenen bankje.

Het Zocherpark telt meer dan 100 bankjes met gietijzeren boomstamvormige staanders. Naar ontwerp van J.D. Zocher jr. (1791 – 1870). Parkbeheerder Wim Horst die het proces van herplaatsing begeleidde ‘Ten opzichte van het origineel heb ik in de fabriek in het oosten van het land de rugleuning iets rechter laten maken. Zeg maar, het bankje heeft nu een iets actievere zithouding’.

Of het oude bankje nog terecht gaat komen is de vraag. 'Maar als het opduikt zou het leuk zijn als we het naast het nieuwe bankje plaatsen' zegt Arjaan van Nimwegen grappend.
Het nieuwe bankje is niet extra beveiligd, er wordt op vertrouwd dat eenzelfde incident in de toekomst niet meer gebeurt.

Foto bovenin © Michael Kooren

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel