Als binnenstadsbewoner hoor je regelmatig muziekflarden rollen uit de pandjes van muziekschool Ceres aan de Oudegracht. Ook een zomeravond met relaxte muziek op de werf is niet ongebruikelijk.
Iedereen kent ze wel, de monumentale geveltjes van Ceres aan de Oudegracht 346-348, met een grote kaart op doek achter het raam. Ook tijdens de rondvaart van Schuttevaer worden de toeristen gewezen op het (bijna) smalste pandje van Utrecht: 346. Met 348 is dit het onderkomen van de muziekschool, waar de leerlingen in- en uit lopen: wel even over huishond Diesel heenstappen!
Muziekschoolhouder Jan Jacob Zegel met docent Marjanka Sierevelt voor muziekschool Ceres @Ton Verweij
De school, die geen subsidie ontvangt, bestaat al 25 jaar en wordt gevormd door een collectief van 23 muziekdocenten. Deze zijn allemaal zelf actief in de muziek en zijn daardoor gemotiveerd en inspirerend voor de leerlingen. Zij huren zelf de lesruimte en overleggen met elkaar over het reilen en zeilen van de school. Ook stellen zij gezamenlijk de tarieven vast en maken het rooster.
Baldadig
Jan Jacob Zegel woont met zijn kinderen op de bovenste verdiepingen, is de huisbaas en heeft ook veel verbouwd. Hij bestiert de financiën: ‘Alle docenten hebben hun inbreng bij het overleg dat wij regelmatig hebben, maar op een gegeven moment moet iemand er een klap op geven’.
De panden zijn intern verbonden en hebben een aantal verdiepingen met studio’s en een werfkelder. Het staat binnen vol met muziekinstrumenten, waaronder ook twee vleugels die met moeite door de schuifraamkozijnen naar binnen zijn gemanoeuvreerd. De ruimte waar Jan Jacob drumles geeft is extra geïsoleerd om geluidoverlast te voorkomen.
Het geheel is een beetje ‘baldadig’ ingericht en hangt vol met concertaffiches. Er worden ook oefenruimtes verhuurd aan bands en soms komen fanatieke leerlingen langs om nog wat te oefenen. Zegel: ‘Sommige leerlingen komen er zo graag dat ze er bijna wonen’.
Er wordt zangles gegeven en onderricht voor dertien instrumenten: veel snaarinstrumenten, maar ook blaasinstrumenten en accordeon. Zo’n 350 leerlingen, van jong tot oud, krijgen er elke week of om de week individueel les. Marjanka Sierevelt geeft zang- en blokfluitles en is bijna vanaf het begin aan Ceres verbonden.
Voorspeeldag
Sierevelt: ‘Mij spreekt vooral de ongedwongen, gemoedelijke sfeer aan. Er zijn weinig regels, ieder doet zijn eigen ding, wij vullen elkaar aan en doen dingen gezamenlijk als we dat leuk vinden. Ook vind ik het belangrijk dat de leerlingen elkaar ontmoeten. Dat kan goed tijdens de overlap bij de individuele lessen. Zo leren ze elkaar kennen en zien ze waar de ander mee bezig is’.
‘Onlangs hadden we weer een voorspeeldag met de leerlingen in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat en dat is dan ook wel ons visitekaartje. Dit keer hadden we alles gemixt: jong en oud, klassiek en pop... Alles liep door elkaar en velen waren verrast door de verschillende instrumenten en muziekgenres. Zo’n dag geeft je echt energie!’
Zegel: ‘Het is wel jammer dat diverse evenementen die hier vroeger aan de gracht waren, er nu niet meer zijn of zijn verplaatst. Zoals de opera op de werf, de Culturele Zondagen en bijvoorbeeld ook het Uitfeest. Ik vind dat het steeds moeilijker wordt, vanuit de gemeente Utrecht, om iets te organiseren aan de gracht. Dranghekken, beveiligers, toiletten, etc… wat een gekkigheid allemaal. De mensen moeten gewoon ongedwongen kunnen genieten van iets spontaans, vind ik’.
Het niveau van de leerlingen is behoorlijk en er zijn al heel wat muzikale talenten afgeleverd; zelfs aan het Amsterdams Conservatorium. Zegel: ‘Het is leuk om te zien, dat sommige studenten na verloop van tijd weer terugkeren, maar dan als docent. Dat geeft extra voldoening!’