Navigatie menu
zoeken
Mooi gebouw, maar waar mogen wij parkeren?
Mooi gebouw, maar waar mogen wij parkeren?
 [ACHTER HET] NIEUWS  Mooi gebouw, maar waar mogen wij parkeren?
Ineke Inklaar |
25 febr 2022

Een prachtig ontwerp, het nieuwe museumhotel dat komt achter het langgerekte gebouw op de hoek Lange Nieuwstraat-Nicolaaskerkhof. Maar de toestroom van hotelgasten die met de auto komen, zorgt voor parkeerdruk in het Museumkwartier.

Daarvoor is vorig jaar een ander gebouw gesloopt. Het hotel bevat straks 84 kamers. Tegelijkertijd wordt, ook op het binnenterrein, achter het nijntje museum een uitbreiding daarvan gerealiseerd. Dat zal straks meer dan de huidige 150.000 bezoekers per jaar trekken.

Daarnaast is ook het Universiteitsmuseum aan het verbouwen om groei op te vangen: het museum wil naar 100.000 bezoekers: tienduizenden meer. Ten slotte is het Centraal Museum in maart begonnen met de renovatie van de jaren20vleugel aan de Agnietenstraat. Op het Nicolaaskerkhof komt een afgezette bouwplaats. De verbouwing duurt tot eind dit jaar.

Het bewonerscomité Twijnstraat e.o. juicht de ontwikkelingen toe, maar vraagt zich wel af wat dit gaat betekenen voor buurtbewoners die hun auto willen parkeren. Robin van Essen: ‘Op zaterdag is het nu al godsonmogelijk op het Nicolaaskerkhof te parkeren. Onze angst is dat het parkeerterrein straks vol staat en wij naar geen elke andere locatie kunnen uitwijken. De hotelgasten mogen in de garage Vaartsche Rijn parkeren; wij niet. We vrezen, kortom, parkeerdruk.’

Het antwoord van de gemeente daarop is: iedereen die betaalt, staat het vrij om op het Nicolaaskerkhof of elders in het Museumkwartier te parkeren. De uitbreidingsplannen zijn door Utrecht getoetst aan de parkeernorm. Dat het drukker wordt met geparkeerde auto’s is niet meegewogen bij de beoordeling van de plannen; daarvan is geen analyse gemaakt.

Buurtbewoners suggereerden dat bezoekers en hotelgasten parkeren in de garage onder het monumentale pand die nog wel van Altrecht is. Dat kan niet. Christiaan Groeneweg van projectontwikkelaar VORM: ‘Die plekken heeft Altrecht zelf nodig voor zijn personeel.’

Circulair
De nieuwbouw voor het museumhotel in de binnentuin zal vanaf de straat niet zichtbaar zijn, legt architect Gert de Graaf uit. ‘Het is lager dan het monument aan de Lange Nieuwstraat, dat overigens ook verbouwd wordt.’

De bouw wordt duurzaam en circulair. Het bestaat uit een stalen raamwerk waarin kamer voor kamer houten elementen worden geplaatst. ‘Het gaat om kleine eenheden. Daarvoor hoeven we niet met groot materieel door de Binnenstad.’

De werkzaamheden beginnen dit najaar. Als het goed is, is de uitbreiding van het nijntje museum dan net afgerond. Wel begint dan ook de herinrichting van het Universiteitsmuseum; dus druk zal het hoe dan ook worden op de Lange Nieuwstraat.

Het binnenterrein wordt groener met een variatie aan planten die een groot deel van het jaar bloeien. Het stukje groen tussen de twee nieuwe gebouwen op het binnenterrein is overdag open; ’s nachts gaat het met een hek dicht.
 

Gerelateerd bewonersblog

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel