De gemeenteraad nam eind vorig jaar een mediator in de arm. Het conflict tussen omwonenden over overlast van het peuterspeeltuintje op de Lauwerhof moest eindelijk opgelost worden. Bewoners moesten weer met elkaar in gesprek. De resultaten zijn nu aan de gemeente gerapporteerd.
Dorien de Wit, bemiddelaar, beschreef haar doelen: Het is de bedoeling de onderlinge verhoudingen te verbeteren, elkaar weer in gesprek te brengen en in het verlengde daarvan te komen tot een gedragen oplossing voor de speelplek.
Het is inderdaad gelukt voor- en tegenstanders met elkaar in gesprek te brengen al was de sfeer waarin dit gebeurde niet altijd optimaal. De onderlinge verhoudingen zijn niet verbeterd, althans niet tussen voor-en tegenstanders. Wat de deelnemers wel met elkaar hebben afgesproken is om de onderlinge twistpunten niet meer openlijk op straat met elkaar te delen. Dit gaf iedereen een naar gevoel.
Achtertuin of voor de buurt
Als één van de belemmeringen voor verbetering van de onderlinge verhoudingen wordt gewezen op de rol die de gemeente heeft gespeeld. Naast het speeltuintje zouden ook hangjongeren, daklozen en andere bezoekers voor overlast zorgen. Eén van de aanbevelingen van Dorien de Wit is, dat de gemeente duidelijker moet aangeven of de hof bedoeld is voor iedereen uit de buurt of dat deze moet worden gezien als de achtertuin van de omwonenden.
Het rapport eindigt met de voor- en nadelen van drie opties die door de bemiddelaar zijn gehanteerd in het proces. Optie één; alles blijft zoals het nu is. Optie twee; alle speeltoestellen worden weggehaald. Optie drie; er blijven maar twee speeltoestellen staan en de inrichting wordt dusdanig verbeterd dat voor de klagers de overlast wordt verminderd.
Vanuit de omwonenden is er in ieder geval geen voorkeur voor één van deze opties gekomen. Deze knoop moet de gemeente doorhakken.