Navigatie menu
zoeken
Loertoeter biedt kijkje in slokop
Loertoeter biedt kijkje in slokop
 [ACHTER HET] NIEUWS  Loertoeter biedt kijkje in slokop
Redactie |
9 november 2023

Voorbijgangers op de Mariaplaats die hun gezicht in de periscoopbuis bij nummer 14 steken, duiken virtueel ondergronds. Via de nieuwe loertoeter kijken ze met behulp van 3D-technieken in de 'slokop': een oude sloot die bijna 500 jaar geleden aan de bovenkant is dichtgezet. Ze krijgen zo een beeld hoe deze omgeving er in de Middeleeuwen uitzag.

Hier was toen de immuniteit van Sinte-Marie gevestigd. Een immuniteit was een afgesloten gebied rond een kerkelijk gebouw dat als een (ommuurd) eilandje in een stad lag en waar kerkelijk recht gold. Geestelijken woonden daaromheen. Van de Maria-immuniteit is de Mariakerk ruim 200 jaar geleden gesloopt; er zijn alleen nog de 12e eeuwse kloostergang over en achter de SHV enkele huizen van de 30 chique geestelijken die bij dat kapittel hoorden.

Midden in de immuniteit lag de slokop. Het was een sloot die behoorlijk in de weg lag: de achterliggende huizen konden alleen via bruggetjes worden bereikt. Door de sloot aan de bovenkant dicht te maken, was het terrein veel beter bruikbaar. Daardoor lijkt die slokop nu op een tunnel, maar hij is dus ontstaan als een afvoer die regenwater opslokte en het verderop weer uitspuugde in de singel. In 1958, bij de bouw van de SHV, is een deel ervan weggehaald. Het stuk dat bewaard is gebleven is 2 meter breed en 1 meter hoog. De slokop is lang gebruikt; dat is te zien aan de vele reparaties.

Foto bovenin De loertoeter werd deze week onthuld © Luuk Huiskes

Saenredam - Mariakerk (HUA) In 1636 tekende Pieter Saenredam de Mariakerk die toen al duidelijk in verval was © Het Utrechts Archief

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
Van opwinding tot kippenvelnummer
Vrolijke mandarijn op de Lange Viestraat