Navigatie menu
zoeken
Liever zitten dan parkeren bij Muziekpaleis
Liever zitten dan parkeren bij Muziekpaleis
 [ACHTER HET] NIEUWS  Liever zitten dan parkeren bij Muziekpaleis
Ineke Inklaar |
25 april 2022

Weg met die fietsen rond Tivoli Vredenburg. Vooral op zaterdagen staan de zijstraten Hollandse Toren (van de kade naar het plein) en Vlaamse Toren (van de busbaan naar het plein) er vol mee.

De gemeente wil af van deze openluchtstalling; dat blijkt uit een raadsbrief over FAME - de verbetering van de omgeving van Tivoli Vredenburg. De doorgang is nu smal en rommelig. Om veiligheidsredenen en voor de hulpdiensten is minimaal 5 meter nodig. Daarom heeft Utrecht het plan om tegen de gevel van de Vlaamse Toren bakken met klimplanten te zetten.

Vlaamse Toreimp27april22

Dat groen maakt niet alleen het fietsparkeren onmogelijk, maar zorgt ook voor een prettiger aanzicht, schept zitplekken en zorgt voor verkoeling – hard nodig vanwege de klimaatverandering.

Verbod
Om fietsers te stimuleren elders hun fiets neer te kwakken, gaat ter plekke een fietsparkeerverbod gelden dat ook zal worden gehandhaafd. Tijdelijke fietscoaches zullen mensen naar andere locaties verwijzen.

Ook moet er een betere verwijzing naar stallingen in de buurt komen. Die moeten dan wel voldoende capaciteit hebben. De afdeling Mobiliteit doet elk half jaar een fietsparkeeronderzoek; daarbij kijkt ze apart naar de fietsen rond de twee Torens.

Utrecht praat ook met Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne, over de voorgenomen uitbreiding van de fietsenstalling in het winkelcentrum. Vooral Laag Catharijne zal groter worden.

Naast het onmogelijk maken van fietsparkeren wil de gemeente nog meer doen om dit stukje Binnenstad aantrekkelijker te maken. Een nieuwe ingang van Tivoli Vredenburg aan het plein gaat daarvoor zorgen, net als het openen van winkels in de twee Torenstraten.

Er komt onderzoek of bijzondere verlichting of projecties in die zijstraten mogelijk zijn. Ook komt er een gevelterras in de Hollandse Toren. Als dat technisch kan, komen daar ook enkele bomen.

 

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
De Witte Wolf ondertekent samenwerking met ontwikkelaars
Speeltuin Lauwerhof moet weg: 'Waarom grijpt de gemeente wel in bij een speeltuintje en niet in de Nobelstraat'
Winkels Twijnstraat - Geen saamhorigheid meer, maar het is 2022