Navigatie menu
zoeken
Kunst op Post Neude schreeuwt om aandacht in historische binnenstad
Kunst op Post Neude schreeuwt om aandacht in historische binnenstad
 [ACHTER HET] NIEUWS  Kunst op Post Neude schreeuwt om aandacht in historische binnenstad
Elaine Vis |
8 maart 2023

Intellectual Heritage, de installatie van beeldend kunstenaar Maarten Baas aan de monumentale voorpui van Post Neude is bijna een feit. De meningen zijn verdeeld, zoals vaker bij het plaatsen van kunst in de openbare ruimte. Maar dit keer gaat het niet alleen om kritiek op het werk, maar met name over de plaats voor het werk.

Naar verwachting zal het bevestigen van het 12 meter brede en 8 meter hoge kunstwerk vanavond klaar zijn. Daarna wordt het licht ingesteld. De voorgevel van Post Neude, het gebouw van architect Crouwel dat bijna 100 jaar geleden werd opgeleverd, zal daarna niet meer dezelfde zijn. Het Rijksmonument krijgt definitief een andere uitstraling.

Het kunstwerk is gebaseerd op de architectuur van het gebouw én op de functie ervan als bibliotheek. Het werk schreeuwt met zijn felle lichtgevende letters om alle aandacht. Je kan het zien als een aanklacht tegen, of als een verheerlijking van de commercialisering van onze openbare ruimte. Bij de eerste oogopslag is het een object dat zo uit Las Vegas is gekopieerd, maar het valt op doordat het op een van de Rijksmonumenten in de historische Binnenstad hangt. Niet tijdelijk maar blijvend.

foto2BaasIntellectual heritage is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het K.F. Hein Fonds, BPD Cultuurfonds en Gemeente Utrecht © Luuk Huiskes

De relatief rustige uitstraling, de ingetogen architectuur van Crouwel is nu, net als de omgeving ook opgeslokt door drukte. Het plein met horeca, festivals en vrolijkheid en het kunstwerk hebben heel wat gemeen.

In 2019 werd er aan vijf kunstenaars, waarvan vier uit Utrecht, opdracht gegeven om voor de toenmalige nieuwe bibliotheek op de Neude een werk te maken. De kunstcommissie, met voorzitter Bart Rutten - directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier - conservator, Frank Koolen - beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein - urban curator, wilden buiten een werk waarin onder meer de verschillende functies van de bieb tot uitdrukking kwamen.

Intellectual Heritage van Maarten Baas, is een van de vijf nieuwe kunstwerken. De andere vier, die van Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch zijn in 2020 bij de oplevering van de bibliotheek geplaatst binnenin het gebouw.
Het werk van Baas, het grootste en duurste kunstwerk, veroorzaakte al van meet af aan onrust bij sommige bewoners en betrokkenen van de Binnenstad. Anderen zijn vol lof.

Maarten Baas komt uit Den Bosch. Na de Design Academie in Eindhoven maakte hij furore als internationaal ontwerper (o.a. Louis Vuitton, Dior, Swarovski, Schiphol). Hij is rebels en combineert design met autonome kunstvormen. In het werk Intellectual Heritage combineert hij vluchtige reclamevormen met intellectuele inhoud; poëzie, Latijnse zinnen, maar ook nijntje. Visueel maakt Baas op de Neude gebruik van het contrast tussen de strakke lijnen van het oude pand en die van opdringerige, flikkerende reclame.

Destijds is er voor het lichtplan een onafhankelijk lichtadviseur ingeschakeld. En er is gesproken met omwonenden en met de horeca-ondernemers aan het plein.
De meningen van bewoners uit de Binnenstad zijn duidelijk verdeeld. De Utrechtse Binnenstad kan zich niet nog een mislukt kunstwerk veroorloven na de reeds weggevaagde kleuren in het ontwerp van Jennifer Tee op het andere belangrijke plein, het Vredenburgplein. Hoe de meerwaarde voor de stad van Intellectual Heritage straks voelbaar zal zijn is nog onduidelijk. De kleurige neonreclame in het werk van Maarten Baas op de Neude zal in ieder geval met zijn kleurkracht de omgeving blijvend beïnvloeden.

Info over de kunstenaar: https://maartenbaas.com/

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
Van opwinding tot kippenvelnummer
Vrolijke mandarijn op de Lange Viestraat