Navigatie menu
zoeken
Koorschool combineert wiskundewedstrijd met optreden in Concertgebouw
Koorschool combineert wiskundewedstrijd met optreden in Concertgebouw
 [ACHTER HET] NIEUWS  Koorschool combineert wiskundewedstrijd met optreden in Concertgebouw
Redactie |
19 maart 2024

Aanstaande donderdag doen leerlingen van groep 8 van de Kathedrale Koorschool op de Plompetorengracht mee met een internationale wiskundewedstrijd. En de zondag daarop schitteren zij op het podium van het Concertgebouw Amsterdam, want dan zingen ze de Matthäus Passion. Niet ongewoon voor deze basisschool.

Leerlingen van de koorschool doen mee aan de W4Kangoeroe: de jaarlijkse internationale reken- en wiskundewedstrijd die in 1980 in Australië is begonnen en in 1990 in Frankrijk is opgepakt. Inmiddels doen elk jaar meer dan 6,5 miljoen kinderen uit tachtig landen mee. Ook de leerlingen van Koorschool Utrecht. Doel van W4kangoeroe is kinderen plezier in rekenen en wiskunde te laten ervaren met leuke, uitdagende vraagstukken. De wedstrijd is niet speciaal voor wiskundige wondertjes, maar voor alle kinderen met een gezond stel hersens.

Donderdagochtend 21 maart is het dan ook muisstil in de klas van groep 8 leerkracht Marlies Edelbroek. ‘Elk jaar ben ik weer benieuwd naar welke leuke vraagstukken nu weer worden voorgelegd aan de leerlingen. De kinderen mogen zelf kiezen of ze meedoen, de meesten kijken ernaar uit. Zij hebben er echt lol in om oplossingen te vinden en worden geprikkeld om net een stapje verder te denken. De kinderen zelf zijn ook benieuwd naar het resultaat, want al staat bij ons het plezier in rekenen en wiskunde centraal, ze zijn natuurlijk trots als ze een prijsje winnen. Dat bespreken we met elkaar in de groep, zo hebben we twee keer groot plezier met de W4Kangoeroe!’.

Thom (links) en Mendel (midden) wiskunderekenen groep 8 koorschool utrecht Thom (links) en Mendel (midden) hebben nu al zin in de internationale wiskundewedstrijd. Foto © Gerry van der Lit

Thom en Mendel uit groep 8 zijn enthousiast over de wiskundewedstrijd. Thom ‘Ik vind de opdrachten niet te moeilijk. Ik heb al vanaf groep 4 meegedaan.’ Mendel ‘Je doet het samen, het is weer eens wat anders en de vragen zijn leuk. Het gaat niet om winnen, maar de beste van de wereld zijn, zou wel heel leuk zijn.’ Hij lacht.

Zondag 24 maart staan Thom en Mendel dan weer samen met hun klasgenoten op het podium van de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Nerveus zijn ze niet, want optreden, dat doen ze al vele jaren. Mendel ‘Op het podium van het Concertgebouw heb ik al wel vaker gestaan, met de Matthäus, met Mahler. Maar deze Matthäus doen we echt samen met onze hele klas en met groep 7, dat maakt het extra leuk vind ik.’ Thom knikt ‘Op deze school doe je dingen die de meeste kinderen nooit doen: je treedt op en je komt op tv. Dat maakt de koorschool heel speciaal.’ 

De leerlingen hebben goed getrainde zangstemmen, die van groep 7 en 8 draaien zelfs voor de ‘Matthäus’ hun hand niet om. Op Koorschool Utrecht wordt elke dag gezongen, de leerlingen krijgen vanaf groep 4-5 muziekles van professionele zangdocenten en ook de jongsten doen al ervaring op met optreden in een koor. Vanaf groep 7-8 maken ze deel uit van het Kathedrale Koor Utrecht (KKU).

 

Open dag Kathedrale Koorschool Utrecht
20 april 11.00 – 14.00 uur op Plompetorengracht 5

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Bomenbal op Jaarbeursplein
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
Afscheid Puntenburg valt zwaar