Navigatie menu
zoeken
Het nieuwe jasje van het Volksbuurtmuseum
Het nieuwe jasje van het Volksbuurtmuseum
 [ACHTER HET] NIEUWS  Het nieuwe jasje van het Volksbuurtmuseum
Naomi Goldenberg |
21 december 2023

Een dag in het leven in een volksbuurt in de 20-er jaren van de vorige eeuw. In de vernieuwde opstelling van het Volksbuurtmuseum loop je als bezoeker vanaf woensdag 27 december mee met de fictieve familie De Jong. Bezoekers worden getrakteerd op een interactieve ervaring.

Twee maanden lang is het Volksbuurtmuseum in Wijk C dicht geweest om opgeknapt te worden. Christel Schatorjé, coördinator van het Volksbuurtmuseum ‘Het museum is 30 jaar oud en is met heel veel liefde stukje bij beetje opgebouwd maar het was daarmee ook een beetje gedateerd en dingen raakten simpelweg stuk. We hadden computers en elektronica die het niet meer deden. In de tentoonstellingen en de opbouw van het museum zag je ook terug dat het door de jaren heen is opgebouwd waardoor er eigenlijk niet een hele goede rode draad in het museum zat’. Daar is dus verandering in gekomen.

VolksbuurtmuseumvernieuwdFamilie de Jong © Wiebke Wilting

Vanaf nu word je bij binnenkomst gegroet met een introductievideo van een paar minuten en word je vervolgens voorgesteld aan mevrouw De Jong. Daarna ga je met alle leden van het fictieve gezin door het museum. Zij vertellen verhalen over hun dagelijks leven in een volksbuurt rond 1920. Er is ook een ruimte gewijd aan interviews met mensen die daadwerkelijk rond deze periode in wijk C hebben geleefd. Deze interviews zijn eind jaren ’90 opgenomen.

Het Volksbuurtmuseum staat erom bekend interactief te zijn. Vroeger konden bezoekers naar verhalen luisteren van levensechte poppen. Dit aspect zijn zij zeker niet kwijtgeraakt, alleen zijn de poppen vervangen door video’s van acteurs. Ook kan je bij speciale ‘geurboxen’ zelfs ruiken hoe in die tijd de volksbuurt rook. In het klaslokaal, op de tweede verdieping, kunnen kinderen een schrijfles volgen in oude schoolbanken.

volksbuurtmuseumschrijven© Luuk Huiskes

Nieuw zijn de ‘podcatchers’ die het museum vanaf nu gebruikt. Kleine blauwgroene apparaatjes van hetzelfde formaat als een telefoon houden bezoekers tegen icoontjes die door het hele museum te vinden zijn. Als ze vervolgens het apparaatje tegen hun oor aan houden, horen ze persoonlijke verhalen of uitleg bij de ruimte.

volksbuurtmuseumpodcastersChristel in gesprek met de jongste telg van familie de Jong © Luuk Huiskes

‘De grootste verandering is dat we de tentoonstelling nu in meerdere talen kunnen aanbieden’, licht Christel toe. De apparaatjes hebben de optie de verhalen in het Nederlands, Engels en Arabisch af te spelen. ‘Hiermee geven wij aan dat het museum er voor iedereen is, en dat iedereen welkom is’. 

Op de vraag met welk gevoel Christel hoopt dat mensen na een museumbezoek weer naar buiten lopen, antwoordt zij het volgende ‘We willen eigenlijk laten zien dat het leven lang niet altijd voor iedereen even makkelijk is. We hopen dat mensen zo meer begrip voor elkaar kunnen krijgen. Mijn collega Lisette zegt wel eens dat het gewone leven leiden al moeilijk genoeg is. Ik hoop dat men gaat luisteren naar elkaars verhaal, en meer begrip voor elkaars verhaal krijgt.’ 

De vrijwilligers van het museum hebben er wel even aan getwijfeld of zij het museum wel moesten renoveren. Maar door een berichtje dat een bezoeker in september achterliet werd iedereen overtuigd. Het bericht was in het Chinees, Christel heeft het vertaald. ‘Het museum was heel erg leuk, maar de poppen waren nogal eng’. Dat hadden ze vaker gehoord. ’Iets wat meerdere bezoekers deelden, vertelt Christel ‘Toen wisten we zeker dat verandering hard nodig was’.

  

Volksbuurtmuseum Wijk C
open vanaf 27 december
dinsdag t/m zondag
van 11.00 - 17.00 uur 

Waterstraat 27
3511 BW Utrecht

Foto bovenin © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel