Navigatie menu
zoeken
Haverstraatbewoners: ‘Participatie, ammehoela’
Haverstraatbewoners: ‘Participatie, ammehoela’
 [ACHTER HET] NIEUWS  Haverstraatbewoners: ‘Participatie, ammehoela’
Ineke Inklaar |
11 januari 2023

Met de gemeente valt niet te praten, daarom moeten bewoners helaas soms een juridische weg inslaan. Dat zeggen huishoudens van de noordelijke kant van de Haverstraat. Vrijdag dient namens hen opnieuw een zaak bij de Raad van State, over geplande nieuwbouw. ‘Participatie, ammehoela’, zegt Marcel Merkx.

De nieuwe woningen komen op het Abelsterrein, genoemd naar de oude drukkerij. Het terrein loopt van de Oudegracht naar de Springweg. ERED wil hier 37 woningen neerzetten.

De bewoners balen van de plannen ‘pal op de grens’ van hun percelen. ‘Daar heeft projectontwikkelaar ERED een daknok gepland. Die is op sommige stukken 15 meter hoog. ‘We raken niet alleen ons uitzicht op de Domtoren kwijt’, zegt de bewoner van nummer 39, ‘maar ook onze privacy. De nieuwe buren hoeven straks geen Netflixabonnement te nemen; ze kunnen bij ons meekijken’.

Omwonenden hebben tijdens een informatieavond december 2020 ook al bezwaar aangetekend tegen de oorspronkelijke hoogte van de bouwplannen. ‘Er zijn aanpassingen maar die mogen geen naam hebben, er is hooguit een half metertje afgegaan’. De bebouwing wordt hoger dan de huidige Strosteeggarage. ‘Dat hoort volgens ons niet bij de oude Binnenstad. Kijk naar de andere zijstraten van de Springweg, zoals bijvoorbeeld de Zwaansteeg, de nieuwbouw daar past goed in de rest’.

Merkx hekelt de manier waarop de gemeente met participatie omgaat. ‘Je wordt uitgenodigd voor een informatieavond, maar daar presenteert de projectontwikkelaar zijn plan: dit gaat het worden. We willen als buurt graag van het begin af aan meedenken, maar worden niet gehoord’. 

strosteeg2prkeergarage
De Strosteeg vanaf de kant van de Oudegracht gezien © Luuk Huiskes

Eerder stapten ze ook al naar de Raad van State. ‘Wij hebben daaraan overgehouden, dat volgens de Raad de nieuwbouw best lager mocht, maar dat staat niet in het uitwerkingsplan’. Afgelopen zomer legde de gemeente dat uitwerkingsplan Strosteeg 18-26 vast. Op grond hiervan heeft projectontwikkelaar ERED een omgevingsvergunning aangevraagd voor bouw op het Abelsterrein. 

De gemeente grijpt de sloop van de Strosteeggarage, die voor 2028 in de agenda staat, aan voor de ontwikkeling van de hele vrijkomende omgeving. ‘Als bewoners moeten we nu dus naar de rechter. Dat is duur, maar onvermijdelijk voor een goede leefomgeving. Het lijkt wel of de gemeente een rechtszaak van de ontwikkelaar meer vreest dan eentje van ons’. 

Lees meer: https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/f361ca4d-85d5-49c8-9f25-2dbc39db0774?documentId=e38912e3-5ea3-4bd4-b6ba-a44bd72b5a93 

                https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/strosteeg-opnieuw-inrichten/               

Foto’s: Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Miljoenenschade na vertraging bij bouw Galaxy Tower
Actie Binnenstad030 tegen geluidshinder
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon