Navigatie menu
zoeken
Garage Ridderschapstraat opnieuw filmset WOII
Garage Ridderschapstraat opnieuw filmset WOII
 [ACHTER HET] NIEUWS  Garage Ridderschapstraat opnieuw filmset WOII
Elaine Vis |
14 december

Vandaag doet het historische pand aan de Ridderschapstraat, de UTAM-garage, dienst als station uit WOII. Er worden filmopnamen gemaakt. In de scene zijn groepen Joden verzameld om op transport te gaan naar de concentratiekampen. De vijfdelige televisieserie, de Joodse Raad, naar een boek van Hans Knoop, zal in 2023 te zien zijn.

De film geeft misschien wel een antwoord op een niet te vatten historische gebeurtenis in ons land. Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Waarom werkten de Nederlandse autoriteiten en de leden van de Joodse Raad zo netjes mee aan dit verschrikkelijke project, en hoe wist de Duitse bezetter de Nederlandse autoriteiten en de Nederlandse Joden zover te krijgen?

De historische dramaserie de Joodse Raad, vertelt het tragische oorlogsverhaal van een vader en een dochter die ieder vanuit hun eigen overtuiging proberen het juiste te doen. Daarbij komen ze steeds vaker tegenover elkaar te staan. Waar voorzitter van de Joodse Raad David Cohen tot het einde toe blijft meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen’, en daarmee onbedoeld meewerkt aan de efficiënte deportatie van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders, kiest zijn dochter Virrie ervoor met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen te redden van die deportaties. De dramaserie gaat over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar verliezers kent.

Opnamen film De Helleveeg 2015@Bert Poortman Opnamen De Helleveeg © Bert Poortman

In de UTAM- garage, waar de voormalige Utrechtse Taxameter en Automobiel Maatschappij uit 1917 huisde, zijn de afgelopen jaren vaker scenes voor films en televisieseries opgenomen. In 2005 werd Zwartboek (scenario Paul Verhoeven en Gerard Soeteman) gedraaid en diende de locatie als mortuarium. In 2015 was de locatie het decor van Helleveeg (A.F.Th. van der Heijden) en Riphagen (scenario Paul Jan Nelissen en Thomas van der Ree). En in 2021 werd er een scene van de bioscoopfilm De Oost opgenomen.  

Filmen staat in principe vrij. Er moet wel vaak een hoop geregeld worden, zoals het weghalen van straatmeubilair dat niet in het tijdsbeeld van de film past. Ook voor het parkeren en het regelen van het verkeer zijn vergunningen nodig. Een historische locatie zoals de UTAM -garage is nog redelijk authentiek. In onze historische Binnenstad zijn ook de voormalige gevangenis Wolvenplein, Mariaplaats en Nieuwegracht de laatste jaren populair als filmset. 

 

Foto bovenaan: De Ridderschapstraat rond 1922 © Het Utrechts Archief

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Sinterklaas' nieuwe ‘jasje’
Van opwinding tot kippenvelnummer
Vrolijke mandarijn op de Lange Viestraat