Navigatie menu
zoeken
Els Leicher schenkt Bartholomeus dekenkist
Els Leicher schenkt Bartholomeus dekenkist
 [ACHTER HET] NIEUWS  Els Leicher schenkt Bartholomeus dekenkist
Ineke Inklaar |
3 januari 2023

Kist nummer 45, ooit gebruikt door een man die op de slaapzaal van het Bartholomeus lag, is terug in het gasthuis. Na ongeveer een eeuw. Gulle gever is Els Leicher, Binnenstadsbewoner en oud-wijkmanager.

De dekenkist werd door bewoners van het gasthuis gebruikt. Die ouderen en zieken lagen met tientallen in chambrettes – bedsteden – die haaks op de wanden van de Smeezaal waren aangebracht. De persoonlijke eigendommen van bewoners zaten in zo’n genummerde kist. Hierin bewaarden ze zaken als lakens, slopen, een kruik of beddenpan. Maar ook borden, bestek en kleding. Heel veel zullen de bewoners niet bezeten hebben, want het merendeel kwam vanuit kameren (armenwoningen) in het gasthuis terecht.

kistbartho2

Het Bartholomeus bezat al één zo’n kist, nummer 67. Die staat in de gang op de begane grond. De nieuwe komt in de Smeezaal te staan, waar hij ooit eerder stond.

Els Leicher heeft het object in een rommelwinkel in Dordrecht gekocht. Ze kwam op het idee door een tweet van Arjan den Boer, erfgoedliefhebber, die meldde dat hij de kist had gespot. ‘Ik heb de kist gekocht voor 45 euro’, vertelt Leicher. ‘Toevallig ook het getal dat erop staat’. Uit welke inboedel de kist kwam, is niet bekend. Directeur Loes de Vries van het Bartholomeus Gasthuis nam nummer 45 in ontvangst.

 

Foto boven met Els Leicher in het midden © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Miljoenenschade na vertraging bij bouw Galaxy Tower
Actie Binnenstad030 tegen geluidshinder
Kapitaalkrachtige huurder(s) gezocht voor Magazijn de Zon