Navigatie menu
zoeken
Een kijkje achter de schermen bij het stembureau
Een kijkje achter de schermen bij het stembureau
 [ACHTER HET] NIEUWS  Een kijkje achter de schermen bij het stembureau
Naomi Goldenberg |
21 november 2023

Even onderweg van werk naar huis dat stembureau in hollen en een bolletje rood kleuren. Binnen tien minuten sta je weer buiten en heb je je rol vervuld als burger van een democratie. Voor zo een stembureau waar jij maar even binnen bent, komt er echter meer bij kijken. Zo ook voor Openbare Dalton Basisschool Puntenburg. Ook dit verkiezingsjaar heeft de gemeente Utrecht de school verzocht hun deuren te openen als stembureau.

De school heeft een erg fijne locatie: in de binnenstad en vlak naast het station. Omdat het voor stemmers daarnaast zo makkelijk te vinden is komt die vraag van de gemeente jaarlijks terug. 'Los van het feit dat deze school een hele fijne voorziening is waarin zo een stembureau makkelijk te regelen valt, is het ook superleuk om dit gebeuren in het lesprogramma met de kinderen op te nemen. Leraren gaan met hun klas vaak ook even langs het stembureau om uit te leggen hoe het werkt', vertelt Jasper Bunt, interim-directeur van de basisschool. 'Ik zie vaak dat leerkrachten zelf ook moeten stemmen, wat zij dan hier kunnen doen. De kinderen mogen niet mee het stemhokje in maar zo kunnen ze wel meer meekrijgen'. Groep 1 en 2 huppelen al achter hun leerkracht aan het stemlokaal in. Voor oudere leerlingen, van groepen 7 en 8 zijn er ook programma’s opgesteld rondom de verkiezingen.

interieurobsstembureau

Het stembureau is gelegen in het speellokaal waar de kleuters normaal gesproken gym krijgen. Tijdens de verkiezingsperiode gaat deze even een paar dagen dicht. Om voor minimale verstoring van de normale lessen te zorgen probeert de school hier zo min mogelijk dagen aan kwijt te zijn. 'Vanuit de gemeente komen medewerkers vandaag allemaal spullen leveren en opzetten. Morgen zijn dan de hele dag verkiezingen en donderdag komen ze alles weer weghalen', vertelt Jasper. Wel hebben de school en gemeente een strakke planning afgesproken. De medewerkers mogen vandaag pas na schooltijd langskomen om in te richten, zodat de gymzaal vandaag nog gebruikt kan worden. Het verzoek van de gemeente om de spullen een week voor de verkiezingen neer te zetten, is ook afgewezen door de school. Dit zou de normale gang van zaken voor de kleuters te erg verstoren.

ingangstembureaupuntenburg

De gemeente regelt dus voornamelijk het verloop van het stembureau en vraagt weinig verdere inspanning van de school.
Jasper 'Toegankelijkheid moet er wel zijn, dus het gebouw moet altijd open zijn. Verder hoeven wij niet veel te doen behalve de sleutels te geven en hen hun gang laten gaan'. Op de dag van de verkiezingen zijn er veel mensen in het gebouw. Daarom is een aparte ingang essentieel: zodat er niet zomaar mensen door de gangen van de school zwerven. 'We geven een duidelijke route aan en houden deuren dicht op bepaalde plekken zodat het voor iedereen veilig is', licht Jasper toe. Voor de leerlingen is dit gelukkig allemaal niet zo spannend: zij vinden een stembureau in de school alleen maar leuk.

 

Fotografie © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Milieuregels voor transport soepeler, voor personenauto strenger
Haverstraat nog deels opgebroken, Springweg afgesloten
Knip niet voldoende om Ledig Erf leefbaar te maken