Navigatie menu
zoeken
Drie musea zuidelijke Binnenstad op de schop
Drie musea zuidelijke Binnenstad op de schop
 [ACHTER HET] NIEUWS  Drie musea zuidelijke Binnenstad op de schop
Ineke Inklaar |
9 sept. 2021

Bouwdrukte in het Museumkwartier. Het Catharijneconvent en het nijntje museum gaan verbouwen; het Universiteitsmuseum heeft een groot deel van de renovatie al achter de rug. Voor allemaal geldt: de toename van het aantal bezoekers voedde de wens uit te breiden.

Het Catharijneconvent, museum voor christelijke kunst en cultuur, tikt inmiddels jaarlijks 160.000 bezoekers aan. Reden om uit te breiden. Het museum wil daarnaast het middeleeuwse kloostergebouw meer in het zonnetje zetten.
Dus moet er bijgebouwd worden in de sfeer van de monumentale panden. Het museum is daarvoor op zoek naar een architect. Het Catharijneconvent staat nog aan het begin van denken over een verbouwing; het worstelt nog met de combinatie museaal gebruik- monumentale architectuur.

nijntje
Het nijntje museum trekt meer dan 150.000 bezoekers per jaar. Het gaat uitbreiden in de binnentuin, daar komt nieuwbouw met een café, een tentoonstellingsruimte en een theater. De binnentuin – eigendom van Altrecht - wordt heringericht; er komen bomen bij. Ook komt er een museumhotel, in twee panden. In het monumentale pand aan de Lange Nieuwstraat 237 komen 40 kamers; in een nieuw pand op het binnenterrein komen nog eens 44 kamers en een restaurant. Elke hotelkamer heeft straks een eigen thema.

Vanaf november wordt de collectie van het nijntje museum tijdelijk ondergebracht in de oude bibliotheek op de hoek van de Oudegracht/Choorstraat. Streven is dat het vernieuwde museum zomer 2022 opent.

Universiteitsmuseum
Het Universiteitsmuseum uit 1996 was de laatste tijd goed voor meer dan 75.000 jaarlijkse bezoekers. Het werd oktober 2020 gestript. Plafonds, vloerbedekking en meubilair werd toen verwijderd. De collectie (ruim 200.000 objecten) is overgebracht naar depots. De online presentatie van het onderzoeksmuseum is uitgebreid. Tijdens de sluiting gaan de educatieve activiteiten van het museum door: medewerkers gaan naar scholen toe.
Het nieuwe ontwerp lost de grootste knelpunten voor het museum op. De entree wordt ruimer en een deel van de kantoren wordt ook expositieruimte. De garderobe en de toiletten worden groter om een groter aantal bezoekers te kunnen bedienen. Ook komt er een lift.

Ook in de kassen van de Oude Hortus vindt groot onderhoud plaats. Dat houdt in: schilderen, nieuw dakglas. Veel planten overleven in de tuin, de oranjerie of elders. Dit project moet in december af zijn. Het Universiteitsmuseum gaat volgend jaar weer open.

Foto Catharijneconvent: Luuk Huiskes

 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Andere kijk op Bemuurde Weerd en dus op een fietsbrug
Met bouwmaterialen emissieloos over de gracht
Vooral Binnenstad vangt groei op