Navigatie menu
zoeken
Bouw Grifthoekbrug lijkt in zicht
Bouw Grifthoekbrug lijkt in zicht
 [ACHTER HET] NIEUWS  Bouw Grifthoekbrug lijkt eindelijk in zicht
Romee Pietersen |
29 januari 2024

De plannen voor de Grifthoekbrug liggen al vijftien jaar klaar, toch begint de bouw van de brug op z’n vroegst in 2025. Eind november vorig jaar stelde Cees Bos namens Stadsbelang Utrecht vragen aan de raad, genaamd ‘Waar blijft de Grifthoekbrug?’ Onderhand lijkt er iets meer duidelijk.

De brug moet in eerste instantie vooral dienen voor parkeerders in de Grifthoek, de parkeergarage in de bocht van de Wittenvrouwensingel. De parkeergarage werd in 2005 gebouwd met het idee dat veel bezoekers voor de Binnenstad daar hun auto’s zouden parkeren. Ook zou de parkeergarage de bereikbaarheid van de noordoostelijke kant van het centrum verbeteren. Al tijden blijkt dat de wandeling naar de Binnenstad via de Wittenvrouwenbrug of Noorderburg, de snelste route naar het stadscentrum, te lang is voor menig bezoeker. Resultaat; de parkeergarage wordt niet optimaal gebruikt. 

De Grifthoekbrug is bedoeld om de oversteek naar de Binnenstad vanuit de noordoostelijke kant van de stad te versnellen. Utrechters die vanuit deze kant de stad in gaan komen vaak via de drukke Wittenvrouwenstraat of de Noorderstraat. Door een voetgangersbrug aan de linkerkant tussen de bewoning aan de Wolvenstraat en de voormalige gevangenis te plaatsen, zal de toestroom naar het centrum met van de Wittevrouwenstraat verlicht worden. ‘De brug is een zegen voor de bereikbaarheid maar zorgt waarschijnlijk voor veel meer voetgangers en fietsers door de smalle Wolvenstraat’, aldus Jan Burgers, bewoner van de Wolvenstraat. 

In 2021 kocht ontwikkelaar AM de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. De ontwikkelaar heeft plannen om in samenwerking met andere partijen koop-en huurwoningen te maken van de oude gevangenis. Ook komt er een stadshotel, buurtkamer en verschillende bedrijfs- en atelierruimten. ‘Met de verkoop van de voormalige gevangenis Wolvenplein ontstond een mogelijkheid om de realisatie van de brug te koppelen aan de ontwikkeling van het Wolvenplein. Linda Kuik, projectmanager bij Gemeente Utrecht ‘Door de transformatie van de voormalige gevangenis is de komst van de brug nu urgenter geworden’. 

De Sint Martinusbrug, beter bekend als de Yuppenbrug, heeft een vergelijkbare geschiedenis als de Grifthoekbrug. In 1995 wilden de nieuwe bewoners van het voormalige AZU-ziekenhuis een verbinding met de oude Binnenstad. Het idee voor de yuppenbrug ontstond, maar veel omwonenden waren het niet eens met de komst van de brug. De Martinusbrug, die in 1997 gebouwd werd, kreeg zijn bijnaam door de vele young urban professionals die op het AZU-terrein gingen wonen. Momenteel is gemeente Utrecht bezig met het benoemen van de zogenoemde yuppenbrug tot monumentaal erfgoed. 

De bouw van de Grifthoekbrug staat wel al in de omgevingsvisie van de gemeente Utrecht, maar het budget voor de bouw van de brug is nog niet rond. Een deel van het benodigde budget heeft de gemeente zelf in kas, een ander deel moet nog gefinancierd worden. Dan pas kan de bouw, wie weet volgend jaar, beginnen.

GriftbruguitgangPoverwaterRechts van het rode autootje is de uitgang van de Parkeergarage De Grifthoek. In de toekomst kan men over het water zo de Binnenstad inlopen © Luuk Huiskes

 

Foto bovenin De monumentale voormalige Penitentiaire inrichting Wolvenplein van de achterzijde © Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel