Navigatie menu
zoeken
Binnenstadskoppel lijkt gouden match
Binnenstadskoppel lijkt gouden match
 [ACHTER HET] NIEUWS  Binnenstadskoppel lijkt gouden match
Romee Pietersen |
12 januari 2024

Tachtig-plussers wonen steeds langer thuis en mensen worden al jaren steeds ouder, ook in de Binnenstad. Zorginstanties kunnen door de hoge werkdruk, lage budgetten en te weinig personeel niet altijd genoeg hulp bieden aan zelfstandig wonende ouderen. Handjehelpen is een informele zorgorganisatie die onder andere in de Utrechtse Binnenstad thuiswonende hulpvragers koppelt aan vrijwilligers of stagiairs. Hoe verloopt een koppelingsgesprek; op pad met Jeanet Nijeboer, coördinator van Handjehelpen en vrijwilligster Julia van der Borch tot Verwolde.

In een gezellige, warme keuken neemt Greetje Tanders (87) plaats. Ze heeft hulp nodig. Greetje woont aan de Voorstraat want ze heeft een spierziekte waardoor zij slecht ter been is. In huis loopt ze met een rollator. Tanders is een alerte vrouw die nog goed bij de tijd is. Ze doet haar boodschappen zelf en heeft voor de gelegenheid zelfgemaakte bonbonnetjes met hazelnoot op tafel gezet. ‘Ik woon hier zo heerlijk, ik wil hier eigenlijk nooit meer weg. Ik hoop dat dat lukt. En als jij mij daar mee wil helpen: graag!’ zegt ze terwijl ze naar vrijwilligster Julia kijkt.

Goud
Jeanet Nijeboer is coördinator bij Handjehelpen, voor de Binnenstad en Kanaleneiland. In 2023 werden door Handjehelpen 910 koppelingen begeleid in de stad Utrecht. In het afgelopen jaar werden er 14 nieuwe matches gemaakt in de Binnenstad. Nijeboer noemt de vrijwilligers en stagiairs ‘het goud van de organisatie,’ want vrijwilligers zijn schaars. De zorgorganisatie krijgt jaarlijks meer hulpaanvragen binnen dan aanmeldingen van vrijwilligers.

De organisatie, die al 45 jaar bestaat, is dan ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Veel hulpvragen vangen ze op door samen te werken met sociale studies, zoals Social Work aan de Hogeschool Utrecht. Studenten lopen stage bij Handjehelpen en leren zo zorg te bieden achter de voordeur.
Volwassenen en kinderen met een chronische ziekte, beperking of gedragsproblemen hebben hulp nodig, maar ook overbelaste mantelzorgers.

Zenuw
Tanders vertelt aan de keukentafel dat ze slecht ter been is door een spierziekte. Ze heeft kanker gehad en bij een operatie is een zenuw geraakt waardoor ze sindsdien continu zenuwpijn heeft in haar rechterarm. ‘Ik ben goed bedeeld,’ grapt ze over haar problematiek. ‘U heeft vooraan gestaan met het uitdelen van klachten die niemand wil hebben’, reageert Nijeboer. Coördinator Jeanet loopt de intake checklist door, zo komt ze erachter waar de hulpvraag precies uit bestaat. De hippe 87-jarige hoopt hulp te krijgen met het bezoeken van afspraken in periodes waarin ze niet kan lopen.

Tanders vertelt over haar invalideauto, waar ze van afhankelijk is als ze periodes niet kan lopen ‘Ik heb mezelf getrakteerd op een invalideautootje, ik noem hem mijn ‘kleine Chinees.’ Ze is zelfstandig en innovatief. Naar de supermarkt gaat ze op haar ligfiets, kleine stukjes loopt ze dan met haar Nordic walking-stokken, want de rollator kan niet mee op de fiets.

Koppelen
Greetje zegt niet alleen praktische hulp nodig te hebben. ‘Nu komen de leuke wensen’, zegt ze. Ze wil graag met de vrijwilliger naar musea, een bezoek aan de Schouwburg, Tivoli of samen uiteten. De hulpvraagster vertelt vol enthousiasme over een expositie die ze wil bezoeken ‘Ik zal zien dat ik mijn zoon daarvoor strik.’

Vrijwilliger Julia (74) is met pensioen. Ze is al meer dan twee jaar vrijwilliger bij Handjehelpen. In 2023  werd ze Vrijwilliger van het jaar bij haar tennisclub in Rhijnauwen, voor het werk dat ze er in de tuin doet. ‘De zonnebloemen die ik er geplant heb, werden wel drie meter hoog!’ zegt ze vol trots. Greetje kijkt haar bewonderend aan. 
Volgende week wordt er met coördinator Jeanet besloten of de twee een maatjeskoppel worden.

 

 

Foto bovenin Vrijwilligster Julia van der Borch tot Verwolde en coördinator Jeanet Nijeboer van Handjehelpen © Romee Pietersen

*De naam van de hulpvraagster is gefingeerd, zij wilde anoniem blijven

 .

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Milieuregels voor transport soepeler, voor personenauto strenger
Haverstraat nog deels opgebroken, Springweg afgesloten
Knip niet voldoende om Ledig Erf leefbaar te maken