Navigatie menu
zoeken
Automatische boetes voor vrachtauto’s in wervengebied met kentekencamera's
Automatische boetes voor vrachtauto’s in wervengebied met kentekencamera's
 [ACHTER HET] NIEUWS  Automatische boetes voor vrachtauto’s in wervengebied met kentekencamera's
Wijkbericht |
september 2023

Onder de straten langs de grachten en in sommige zijstraten liggen middeleeuwse werfkelders. Deze kunnen schade oplopen door te zwaar verkeer. Vanaf eind dit jaar komen op 19 plekken in de binnenstad camera's die gebruikt worden om vrachtauto's automatisch te beboeten. Ook bij u in de buurt komt zo'n kentekencamera. In dit wijkbericht leest u hierover en nodigen we u uit voor een informatiewandeling langs de locaties.

Er gelden verkeersmaatregelen in het wervengebied om werfkelders te beschermen: er is een vrachtautoverbod en voertuigen mogen niet te zwaar, te breed of te lang zijn. Er staan paaltjes waar te brede voertuigen niet tussendoor kunnen. Handhavers controleren regelmatig of deze verkeersregels niet worden overtreden en schrijven boetes uit. 

Helaas blijkt uit tellingen en meldingen dat sommige chauffeurs zich niet aan deze verkeersregels houden. Elk zwaar voertuig dat over straten met middeleeuwse werfkelders rijdt, kan schade veroorzaken. Daarom hangt gemeente Utrecht eind 2023 kentekencamera’s op in het wervengebied die worden gebruikt om overtreders automatisch een boete te geven.

Hoe werken de camera’s 
De kentekencamera’s zijn dezelfde als die nu worden gebruikt bij de milieuzone. De camera’s maken fotoopnames van kentekens van alle voertuigen die er rijden en halen de voertuiggegevens bij de RDW op. Als het om een vrachtauto (voertuigcategorie N2 en N3) gaat, krijgt deze automatisch een boete van € 110. Foto's van alle kentekens van andere voertuigen dan vrachtauto's worden gewist. Er worden geen foto’s gemaakt van personen. 

Op deze plekken komen kentekencamera’s
We zijn van plan op 19 plekken camera’s op te hangen bij de ingangen van het vrachtautoverbod. Op de kaart op de achterkant van dit bericht staan de locaties, deze zijn ook gemarkeerd met verf op straat.

namenvcamera 

Informatiewandelingen op 19 en 21 september  We lopen graag met u langs de locaties waar we van plan zijn kentekencamera’s op te hangen. We bespreken met u waarom we de camera’s inzetten en wat u hiervan merkt. We doen dit in 2 wandelingen: rood en blauw gemarkeerd op de kaart op de achterkant.

camerasnoordelijkb

camerazuidelijkb

Aanmelding vóór 14 september
Gaat u mee? Stuur vóór 14 september een e-mail naar werven@utrecht.nl. Niet de hele wandeling mee? Geef aan bij welk nummer op de kaart u ons wil ontmoeten, dan ontvangt u van tevoren informatie hoe laat wij er ongeveer zijn.  

Rondwandeling wervengebied Noord (rode kleur) 
Datum: dinsdag 19 september
Tijdstip: 17.00 - 19.00 uur
Startpunt: hoek Oudegracht- Bijlhouwerstraat

Rondwandeling wervengebied Zuid (blauwe kleur)
Datum: donderdag 21 september
Tijdstip: 17.00 - 19.00 uur
Startpunt: hoek Plompetorengracht – Van Asch Van Wijckskade

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Désirée Spies van Programma wervengebied, via werven@utrecht.nl of via 14 030. Voor andere vragen over uw wijk kunt u rechtstreeks terecht bij Wijkbureau Binnenstad, Stadhuisbrug 1, via binnenstad@utrecht.nl of via algemeen telefoonnummer 14 030.              

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Operatie stadsvernieuwing; de stand van zaken
Vernieuwd Volksbuurtmuseum opent op 27 december
Een kijkje achter de schermen bij het stembureau