900 nieuwe geveltuinen, 100.000 tegels wippen. Dat wil Utrecht dit jaar bereiken. 900 vanwege de verjaardag van Utrecht (als stad ‘geboren’ in 1122).
Het begin was in april tijdens een burendag. Die leidde tot 155 toezeggingen, Utrecht heeft die deelnemers alvast vijf plantjes geschonken. In september komt er nog zo’n burendag. Wippen is in de Binnenstad lastig. Een stoep moet minimaal vier tegels (1.20 meter) breed loopruimte bieden. In de smalle centrumstraten kan dat soms lastig zijn. Als stoepstenen gras, bloemperken of geveltuinen worden, is de stad meer klimaatbestendig, prettiger voor insecten en andere dieren. Plus: koeler bij hitte.
25.732 stoepstenen
Vorig jaar zijn 25.732 stoepstenen vervangen door groen, 2,5 keer zo veel als gehoopt. Goed voor minstens 300 geveltuintjes. De gemeente heeft toen zelf van de verkeersrotonde bij het standbeeld van burgemeester Reiger een parkje gemaakt. En als een straat wordt heringericht, vraagt Utrecht bewoners of ze een geveltuintje willen. Wie meer dan 1 m2 tegels wipt, kan deze door de gemeente laten ophalen. Bij afvalscheidingsstations staan bakfietsen en aanhangers met aarde en een schep. Prikstruiken mogen niet, net zo min als bomen. Voor nieuw groen is geen vergunning nodig. Wie huurder is, moet akkoord vragen aan de huiseigenaar voor gevelbeplanting. Als meer buren een plantenbak willen, kunnen ze samen een aanvraag indienen bij het Initiatievenfonds. Dat fonds heeft ook bloembollen bij het Wolvenplein en de Pelmolenweg gefinancierd, net als de aanleg van geveltuintjes bij de Suikerstraat en de plantenbakken aan Lange Lauwerstraat en op het Janskerkhof. Ook de bloemenmanden aan de lantaarnpalen en brugleuningen worden betaald uit dit fonds.
Foto: Tineke Westerwaal met buurman Jaap bij een van de geveltuintjes in de Willemstraat ‘De straat fleurt ervan op’ © Gert-Jan Peddemors