Navigatie menu
zoeken
Tarief stadsverwarming verdubbeld
Tarief stadsverwarming verdubbeld
 [ACHTER HET] NIEUWS  Tarief stadsverwarming verdubbeld
Ton Verweij |
26 januari 2022

Medio januari werden veel gebruikers van stadsverwarming opgeschrikt door een bericht van Eneco; de tarieven zijn per 1 januari 2022 verhoogd en niet zo’n beetje ook. In de wijk Binnenstad zijn veel bewoners aangesloten op stadsverwarming. Onze redacteur zet het een en ander op een rijtje.

Hoewel de vaste kosten gelijk zijn gebleven zijn de kosten voor verbruik warmte bijna verdubbeld! (van € 24,60 per GJ naar € 43,75 per GJ) Deze prijsstijging heeft tot gevolg dat de rekeningen die Eneco stuurt een stuk hoger komen te liggen voor een huishouden. Verhogingen van ca € 950,- per jaar zijn geen uitzondering, ondanks de vermindering van de energiebelasting 2022. En dat terwijl wij dachten zo goed bezig te zijn met onze gasloze woning. De nieuwe prijsstelling heeft alles te maken met de gestegen energieprijzen, maar daar valt wel wat over te zeggen.

De maximale energieprijzen voor stadsverwarming worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (AMC), een onafhankelijke toezichthouder binnen de overheid. Dit keer is er wel een heel ongelukkig moment gekozen om de nieuw prijzen voor warmte vast te stellen. De energieprijzen waren eind vorig jaar door de tekorten enorm gestegen. Het afgelopen jaar was een gasprijs van 15 tot 20 euro per megawattuur normaal, maar eind 2021 was deze opgelopen tot 180 euro. Dat is waarschijnlijk de prijs waarop de ACM zich heeft gebaseerd voor de tarieven van 2022. Dat advies ligt overigens nog hoger dan het tarief dat Eneco voor 2022 in rekening brengt.

Inmiddels is de gasprijs door het zachte weer gedaald tot tussen de 74 en 82 euro, weliswaar aanzienlijk hoger dan vorig jaar, maar ook een stuk lager dan eind december 2021. Eigenlijk zou de ACM de tarieven nu naar beneden moeten bijstellen, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

Ook is het een merkwaardig fenomeen, dat de prijs voor warmte via stadsverwarming gekoppeld is aan de gasprijs. Het idee van stadsverwarming is dat het gebruik maakt van afvalwarmte van bijvoorbeeld energiecentrales of vuilverbrandingsinstallaties. Dat lukt weliswaar niet met alle warmtecentrales, sommigen worden met gas bijgestookt, maar als gebruiker denk je toch goed en milieubewust bezig te zijn. Maar door deze prijskoppeling word je behoorlijk afgestraft. Bovendien kan je als klant geen kant op omdat je hele installatie thuis op stadsverwarming is afgestemd en het bovendien niet zo eenvoudig is de aansluiting op te heffen. Anders zou je nog wat makkelijker kunnen overwegen om voor jouw situatie de meest optimale oplossing te bedenken, want op dat gebied zijn er nu hele interessante ontwikkelingen gaande.

 
Foto:  2007 Eneco is begonnen met voorbereidingen voor het ingraven van de buizen voor de stadsverwarming op Vredenburg. Archeologen maken van de gelegenheid gebruik om waar mogelijk nog weer wat in kaart te brengen © Bouwput Utrecht

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
De Witte Wolf ondertekent samenwerking met ontwikkelaars
Speeltuin Lauwerhof moet weg: 'Waarom grijpt de gemeente wel in bij een speeltuintje en niet in de Nobelstraat'
Winkels Twijnstraat - Geen saamhorigheid meer, maar het is 2022