Navigatie menu
zoeken
Stationsgebied kunstzinnig uitgelicht
Stationsgebied kunstzinnig uitgelicht
 [ACHTER HET] NIEUWS  Stationsgebied kunstzinnig uitgelicht
Elaine Vis |
6 januari 2023

In de donkerte, tegen 17 uur, is het gebied rondom het station uitgelicht. Tot en met zondag 29 januari vindt hier de tweede editie van I Light U plaats, een voor iedereen gratis toegankelijk lichtfestival. 26 lichtkunstwerken van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland zijn te vinden rondom het station.

Het thema is Homecoming, thuiskomen dus. Hoewel zich thuis voelen in sommige werken als cliché wordt verbeeld, met vuur, warme thee en schemerlampen, is de route de moeite waard.

Jurjen Alkema projecteert een steeds veranderende en groeiende (thuis)stad op de gevel van de Volksbank hoek Croeselaan/Graadt van Roggenweg. Hij gebruikt verschillende driedimensionale architectonische elementen, schaalverschillen en invalshoeken in een 3d animatie van pentekeningen en videoprojecties. Alkema weet de menselijke maat voor verbeelding en creativiteit terug te brengen in de betonnen hoogbouw rondom het station. Zijn lichtbeelden op de Volksbank, een van de hoge gebouwen in het stadsvernieuwingsgebied, worden ondersteund door muziek; trance-house waarin de steel pan de hoofdrol heeft. Je kan eindeloos blijven kijken vanaf het veldje bij de skatebaan.

Op de trappen van het Jaarbeursplein zwermt een wirwar van goudkleurige slierten. On My Way, van het duo Vendel & De Wolf bestaat uit goudkleurig gespoten en gebogen stukken betonijzer. Over het gouden staal bewegen lichtjes die elkaar lijken te achtervolgen. Wie goed kijkt ziet dat er verschillende soorten warmlicht zijn gebruikt. De relatie met hordes reizigers die iedere dag vanaf het station naar huis gaan is niet meteen duidelijk, omdat het 20 meter lange lichtwerk qua volume niet met het enorme plein en de Spaanse trappen kan concurreren.  

Verderop werken de enorme iconische schemerlampen van Tilt op de Croeselaan wel, het is er verrassend intiem. lampouette

Onder het bollendak, aan de andere kant van het station, staat een installatie van een reusachtige hashtag. Als lichtkrant komen er twitter-achtige teksten voorbij die opgaan in de vele tekstuele lichtreclames van de omliggende ondernemingen.
hashtagIlightU

Dan richting Smakkelaarsveld. Daar trekken twaalf grote lichtprojecties op een betonnen wand op het braakliggende terrein de aandacht. Het werk is gemaakt door tieners die in het AZC wonen. Zij laten ons meekijken naar hun droom over thuis.
smakkelaarsveld

Tussen Bartholomeibrug en Smakkelaarsveld, Jaarbeursboulevard en Vredenburg kan je zelf een route bepalen om de eenentwintig lichtkunstwerken te vinden. Zes ervan zijn ooit eerder aangekocht, voor een deel door de gemeente, en maken deel uit van deze editie. Dat zijn ook de meest kwalitatieve werken met een gelaagde betekenis, zoals Burn the village/Feel the Warmth van Nathan Coley en de rebus aan het Beatrixgebouw van Korrie Besems.
Het werk van Nathan Coley aan de Catharijnesingel is gebaseerd op het Afrikaanse gezegde ‘als je de jongeren buitensluit, branden ze de stad af en warmen ze zich wel aan het vuur’. Een oproep om positief tegen stadsvernieuwing aan te kijken?
De in neon uitgevoerde rebus op de achtergevel van het Beatrixgebouw werd in 1991 gemaakt door Korrie Besems in opdracht van het Centraal Museum voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels. Het was lange tijd te zien op het eind van de Lange Nieuwstraat.

Sommige werken die opgenomen zijn in deze editie van I Light U weten je te raken zonder het besef dat het werk ingenieus is gemaakt. Andere werken leunen volledig op techniek. Northern Light van de Zweden Håkan Lidbo & Per-Olov Jernberg is een installatie met veel computergestuurde LED-buizen, die allemaal perfect synchroon met de muziek door de luidsprekers dansen.
En Photon van het Nederlandse Koros Design visualiseert het basiselement licht door middel van een geometrische vorm. De lichtkunstinstallatie laat een fictief, drijvend deeltje, dat is gemaakt van 60 met textiel beklede metalen buizen zien. Prachtig, dat zeker.
kronos

Lichtkunst is populair. Alle grote steden hebben wel een dergelijk festival. I Light U presenteert verschillende werken met wisselende kwaliteit. Dit gratis lichtfestival rondom het station heeft een prettige schaal en is goed te belopen. Onderweg kan je zien hoe licht kan fluoriseren, doorlichten, belichten en weerkaatsen. Er zijn kleurrijke projecties en optische illusies. Naast op zichzelf staande werken, is er werk dat invloed heeft op de sfeer van de openbare ruimte.

Lichtkunst is niet voor niets een gewild marketingtool. Ook hier in Utrecht hebben de partijen in het gebied zoals de NS, Jaarbeurs, Lingotto, Centrum Management Utrecht, gemeente Utrecht en Klepierre de handen ineen geslagen om het lichtevenement mogelijk te maken.
Hoewel de led-technologie niet veel energie gebruikt doen al deze partijen het licht uit in hun kantoorgebouwen na 17 uur om zo het energieverbruik van I Light U te compenseren. Middels deze, min of meer symbolische daad, kan de kunst gloeien in de donkerte van januari.

Foto’s: Gert-Jan Peddemors
Boven de iconische theepot van 7 meter hoog van Lily van der Stokker, die al op verschillende plekken heeft gestaan rond Hoog Catharijne. Collectief Happy Tunnel lichtte hem uit, de thee wordt als het ware verwarmd door lichtgrafitti.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Augustinuskerk; na inzegening altaar is renovatie helemaal klaar
Herbruikbare verzendverpakkingen officieel; ook in Binnenstad
Union House aan de Oudegracht opent deze zomer