Navigatie menu
zoeken
Nieuws:Standhouders bloemenmarkt slaken weer noodkreet
Nieuws:Standhouders bloemenmarkt slaken weer noodkreet
 [ACHTER HET] NIEUWS  Standhouders bloemenmarkt slaken weer noodkreet
Ineke Inklaar |
12 okt. 2021

Klanten van de zaterdagse bloemenmarkt sjouwen zich nu een breuk aan hun aankopen als ze die met de auto willen afvoeren. De reden: de gemeente schrapt 14 parkeerplaatsen aan de oostkant van het Janskerkhof, langs de Drift.

Dat stellen de marktkooplui in een brief aan de gemeenteraad. Opnieuw. Ze vragen dringend om een oplossing. Zelfs vrezen de ondernemers voor het voortbestaan van de markt nu deze slechter bereikbaar is.

De opgeheven plekken zijn namelijk net diegene waar kopers voorheen hun zware aanschaf naartoe brachten. Zo was het niet te ver lopen om grote struiken, zakken potgrond of zware potten om de achterbak te laden.De dertien standhouders uit het hele land vrezen dat ze dit deel van hun spullen niet meer zullen kunnen verkopen. En dat dus een deel van hun omzet zal wegvallen als er geen mogelijkheid is om kort te parkeren. De inkomsten van de zaterdagmarkt zijn van groot belang voor deze ondernemers.

De bereikbaarheid van de markt noemt Natasja van Rossum van kwekerij De Beeksterhof, die namens alle ondernemers de brief stuurt, essentieel. Niet alleen voor de kopers, maar ook voor de verkopers. Voor de vrachtwagens waarmee ze de planten, bloemen, heesters, boompjes en potten aanvoeren.
Februari dit jaar was er een bijeenkomst met de gemeente over herinrichting van het Janskerkhof. De marktkooplui pleitten toen voor het bieden van ruimte (kortparkeren) aan klanten voor laden en lossen. In maart nodigden ze de gemeenteraadsleden uit om een bezoek te brengen aan de bloemenmarkt. Ook vroegen ze om te mogen meedenken over de herinrichting van het Janskerkhof. Ze kregen een ontvangstbevestiging, maar hebben verder nooit meer iets gehoord.

Het steekt de kooplui, dat ze in ambtelijke berichten lezen dat hun inbreng wordt uitgelegd als steun voor het weghalen van de parkeerplaatsen. Ze maken zich grote zorgen. Na een lange coronaperiode, waarin de markt niet kon doorgaan, stijgt namelijk ook de huur van de staanplaatsen.
Het opheffen van de 14 parkeerplekken is nog maar het begin. De komende jaren verdwijnen er nog meer. Voor het Janskerkhof is het streven er ‘ongeveer 110’ op te heffen. Op de Oudegracht verdwijnen er ‘ongeveer 157’.

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Nieuws:Standhouders bloemenmarkt slaken weer noodkreet
Onduidelijkheden voeden wantrouwen bij bewoners Croeselaan
De geheimen van de expeditiekelder