Navigatie menu
zoeken
'Sommigen worden zenuwachtig van een paardenbloem'
'Sommigen worden zenuwachtig van een paardenbloem'
 [ACHTER HET] NIEUWS  'Sommigen worden zenuwachtig van een paardenbloem'
Elaine Vis |
BSK 2 2022

De gemeente is een proef gestart in de Breedstraatbuurt. Wilde bloemen en planten die binnen 30 centimeter van de gevel groeien, laat de gemeente staan. Tot eind 2023, vier keer per jaar, wordt elk plantje maar ook het zwerfvuil dat ertussen blijft hangen genoteerd.

Het doel van deze proef is inzicht te krijgen in het effect op de biodiversiteit. Zijn er bijvoorbeeld meer (soorten) bloemen en planten bijgekomen? Wat doen deze plantjes voor de verschillende insecten? Ook de mening van bewoners speelt een belangrijke rol.

Hans Booij, groenadviseur bij de gemeente Utrecht, is thuis op het speelveld tussen gemeente, aannemers van groenbeheer en bewoners. ‘Het laten staan van deze plantjes is goed voor de vogels, wilde bijen en andere insecten. Bovendien gaan ze klimaatverandering tegen door C02 op te nemen. Stadsbreed maak je echt wel een verschil.’

Muursla 
‘Muursla, valt niet snel op, heb je er meerdere staan dan is het leuk. Maar als het een paardenbloem is, worden mensen zenuwachtig. Die wil men dan weg hebben. Er zijn nou eenmaal plantensoorten die minder aaibaar zijn.’ De proef moet uiteindelijk uitwijzen hoe mensen naar wilde bloemen en planten kijken. Vinden ze het storend, komt er overlast van?

‘Tot 30 centimeter vanaf de gevel mag de aannemer in dit gebied het groen niet weghalen.  Ook in de perkjes rondom bomen laten we het groen staan. In de Breedstraatbuurt is extra omgevingsdruk van de lapjesmarkt, dat hoort erbij. Kijken wat er gebeurt.’

Gehoornde klaverzuring, kruiskruid, melkdistel, weegbree, glaskruid, muursla; het zijn wel veertig soorten die in deze buurt wortelschieten. ‘Sommige mensen vinden dit leuk, anderen maakt het allemaal niets uit en er zijn ook mensen die zich storen aan ‘onkruid’ en alles kaal maken. Voor winkeliers kan groen storend zijn, die willen een verzorgde uitstraling. ’Als er een boompje tussen gevel en stoep wortelschiet, haalt de gemeente dit weg. Het is niet goed voor de woning. Ook invasieve soorten als de duizendknoop verwijdert ze direct. ‘Tijdens de proef kijken we of er veel zwerfvuil tussen het groen blijft liggen. Als mensen last hebben van dat afval dan horen wij dat graag. Ook als mensen het groen niets vinden.’ Wat de uitkomst is van deze proef is nog niet te zeggen, dat is te vroeg. Pas over dik twee jaar wordt duidelijk welk groenbeleid passend is. Een beleid waarin natuurlijk ook de onderhoudskosten meegewogen worden. Binnenkort krijgt de buurt in ieder geval een uitnodiging voor een buurtsafari en, wie weet, kunnen bewoners met een nieuwe blik de eigen omgeving ervaren.

 

Foto: Luuk Huiskes

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Aanwinst Nicolaikerk: kunst uit de Wederopbouw
Verpakkingsloze rijdende supermarkt bezoekt randen Binnenstad
Knippen in de wegen langs de singel